2018. november 21., szerda

Karrierdoktor




Megérkezett a második vendégpost a blogomra. 
Úgy gondolom, nem könnyű nőként, anyaként az álláskeresés, így megkérdeztem Bódogh Gabriellát, milyen jó tanácsai vannak számukra. Egy nagyszerű nő, aki Karrier tanácsadással foglalkozik, de számos más munkában is otthonosan mozog. KarrierDoktor oldalán megtaláljátok.

Hogyan árazzuk be magunkat a munkaerőpiacon? 
Lehetsz frissen a munkaerőpiacra került álláskereső vagy munkába visszatérő anyuka, de szembesülhetsz a ténnyel, hogy a változó körülmények mellett nem tudod hogyan is kezdj bele az álláskeresésbe.  Elég lehet-e a netről letöltött önéletrajz és a hozzá beszúrt fotó? Mit tegyünk, ha behívtak interjúra és vajon mennyi pénzt kérhetünk a szaktudásunkért?
Évekkel ezelőtt elég volt, ha egy ismerős beajánlott egy munkára és már másnap kezdhettünk, ma viszont kőkemény harc folyik szakterülettől függően, hogy felvegyenek egy munkára.  A sajtó és a média nyomásaként elterjedt, hogy munkaerőhiány van, mely részben igaz is, de főleg a fizikai és kétkezi munkát igénylő pozícióknál.  A rendszerváltás óta átalakult oktatási rendszer a diplomások ezreit ontotta a munkaerőpiacra, amivel együtt járt, hogy a szakmunkát végzett munkavállalók háttérbe kerültek… ma pedig két kézzel próbálják lasszóval megfogni őket, mielőtt kimennek külföldre dolgozni.
Másik oldalról pedig érdekes, hogy a szellemi munkaköröknél a cégek a fiatalokat akarja megszólítani, azonban pont azokat a társadalmi rétegeket- kisgyermekes anyák, középkorú munkavállalók-amelyek már rendelkeznek munkatapasztalattal, viszont különböző okoknál fogva, de kifogást keresnek a foglalkoztatásukra.   Bárhogy is legyen
munkaerőpiac egy folyamatosan változó környezet és nekünk igazodni kell a kialakult feltételekhez.


De vajon hogyan kezdjek hozzá?
Az első mindig a célok tisztázásával kezdődik, hogy milyen munkát szeretnél, amit motiváltan tudnál végezni, akár hosszú éveken át.  Lehet, hogy eddigi tapasztalataiddal keresel állást vagy egy teljesen új területre mennél át, vagy saját vállalkozást indítasz majd. Bármelyik is legyen, soha ne problémaként, hanem kihívásként éld meg! Javaslom, vegyél elő egy papírt és tollat, írd le miben van tapasztalatod, mit csinálnál szívesen,  majd állíts fel egy sorrendet. Hidd el, már ez segít abban, hogy tisztábban lásd, mit szeretnél és közelebb visz a céljaidhoz. Ha továbbra is munkakeresés mellett döntesz, akkor jöhet a következő lépés, az önéletrajzírás.

Mit írjak az önéletrajzomba?
Az önéletrajzod
mindig kronologikus sorrendben a szakmai tapasztalataiddal kezdődik, majd az iskolai végzettségeiddel és többi szakmai kompetenciáiddal, mint informatikai ismeretek, nyelvtudással folytatódik.  A szakmai tapasztalatnál azt javaslom, vedd elő a korábbi munkaköri leírásaidat és felsorolásszerűen írd le, hogy milyen feladatokat láttál el.  Arra ügyelj, hogy amennyiben konkrét álláshirdetésre jelentkezel, építsd bele a hirdetésben szereplő kulcsszavakat, mert a HR-es vagy egy program, ami szűri a beérkezett önéletrajzokat, ezeket az információkat keresi. Fontos, hogy az iskolai végzettségeidnél a munkakör betöltéséhez szükséges képzettségeket írd csak bele, mert gondolj bele, ha marketinges személyt keresnek, nem fogja érdekelni pl., hogy sminkesként is végeztél.  Az önéletrajz egyik fontos pontja a nyelvtudás, amihez csak valós, élő nyelvismeretet és szintet írj, mert a munkáltatót nem az fogja érdekelni, hogy olasz nyelvből van felsőfokú nyelvvizsgád és nem beszéled, hanem az, hogy meg tudsz-e szólalni és a gyakorlatban tudod-e alkalmazni.


A HR szakma a kreatív, letisztult CV-ket szereti, amelyben nagyon fontos a fotód jó minősége, mert az első benyomást teszed vele a HR-esre, ami alapján másodpercek alatt eldőlhet az önéletrajzod sorsa.


Hogyan keressek állást?
Az interneten számos álláskeresési technika ismert, azonban közel sem biztos, hogy ismered mindet és tudod, hogy melyik az, ami számodra a leghatékonyabb. A legegyszerűbb, ha az ismerőseiddel felveszed a kapcsolatot és megosztod velük, hogy munkát keresel, és ha tudnak valamilyen lehetőségről szóljanak. Merj segítséget kérni, mert sokkal jobb munkát váltani, mint megrekedni egy olyan munkakörben, ahol rosszul érzed magad és akár fizikai tüneteid is jelentkezhetnek.  Az állásoknál még mindig rengeteg nincs meghirdetve, és a direkt módon való álláspályázat benyújtása is eredményre vezethet, de javaslom a cégek karrier oldalán adatbázisba jelentkezést is. Tudd, hogy a közösségi média csoportjain túl, a google a jóbarátod és a Linkedin pedig segít felkutatni a cégek HR szakembereit. NE feledd, ha nem mersz, nem nyersz!

Mit tegyek, ha megcsörren a telefon?
A HR-es miután kiválasztotta az önéletrajzodat, telefonon fog felkeresni személyes találkozóra, ezért tanácsos nyugodt körülmények között egyeztetni vagy későbbi időpontban visszahívást kérni. Amennyiben sikerült leegyeztetni az állásinterjú helyszínét és időpontját kérd meg a HR-est, hogy küldjön egy emlékeztető emailt, mert a sok álláspályázatod mellett így tudni fogod melyik céghez, milyen állásra jelentkeztél, így lehetővé válik, hogy felkészülten tudj menni az állásinterjúra.

Az első randira készülve
Legjobb esetben az első telefonos beszélgetéskor kialakult egyfajta szimpátia közted és a cég között, így izgatottan készülődsz az első találkozásra leendő munkahelyedre. Mielőtt elindulsz, alaposan készülj fel a cég profiljából, sikereiből és az iparági sajátosságokból is, sőt nézd át és gyakorolj az interjúkon leggyakrabban előforduló kérdésekből.  Amennyiben tudod a HR-es nevét, akkor nézz utána a közösségi médiában mi a hobbija, miket szeret csinálni, mert hidd el ő is alaposan utánad néz.  
Az első randidra is a legjobb formádba szeretsz készülni, ezért legyél kipihent és business casuel ruhát vegyél fel, kevés és nem kihívó kiegészítőkkel… tudod a kevesebb néha több.  A találkozóra pedig a legjobb, ha legalább 10 perccel hamarabb érkezel, ha pedig bármi közbejön, és nem tudsz elmenni, akkor jelezd a HR-es felé, mert másképp minden esélyed elúszott a mostani vagy későbbi állások elnyerésére.

Mennyire árazzam be magam?
Ott vagy szemtől szemben a HR-essel és épp rólad kérdez, majd egyszer csak elhangzik a bűvös kérdés: Mennyi lenne a bérigénye? Ez az állásinterjú legkritikusabb pontja, hogy mennyiért add el az időd, a szaktudásod az adott cégnek, amiből még meg is tudsz élni. Épp ezért javaslom Neked, hogy nézz utána a cég éves árbevételének, a betöltendő munkakörben kereshető minimum és maximum bérsávnak és mondj egy minimum összeget, ami reális. Kimutatott tény, hogy aki először mond árat azonnal veszít az alkupozíciójából, ezért ne add olcsón magad, de ne is legyen irreálisan magas a bérigényed.
Mindig azt mondom, ha van kémia, akkor van biológia – ezért amennyiben a cég Veled akar dolgozni, akkor hajlandó lesz olyan fizetést ajánlani, amivel Te motiváltan fogsz dolgozni, viszont ha nem, akkor is sok lehetőséged van még és ne add fel!
Állásinterjú után a HR-es mondani fog egy időpontot, hogy meddig születik döntés a felvételt illetően, de ha nem keresne Téged addig, akkor kérdezz rá bátran az elérhetőségén, hogyan döntöttek.

Ha úgy érzed munkavállalásban elakadtál, váltanál vagy csak az önéletrajzodhoz kell egy jó fénykép, akkor keress bátran a bodogh.gabriella@gmail.com címen. Munkavállalási tanácsadóként nemcsak az álláskeresésben és önéletrajzod tökéletesítésében, hanem a hozzá való fotó elkészítésében is segítelek, mert célom az, hogy a benned lévő lehetőségeket segítsek a szavak és képek erejével láthatóvá tenni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése