Mindig gondban vagyok, hogy húsvétkor, mikuláskor milyen jó minőségű, ám finom csokit vegyek a gyerekeknek. Tudtátok, hogy az egyik kedvenc csoki üzememben kaphatóak nem csak díszített, különleges csokoládék, hanem szaloncukrok, húsvéti tojások is?
Ez pedig a Demeter csokoládé manufaktúra.
- Hogyan és mikor
jött létre a Demeter csokoládé?
A Demeter Chocolate Kft 2012-ben alakult, de előtte már
egyéni vállalkozás keretében 2000 óta készítünk csokoládét.
- Mesélnél, hogy
kik a létrehozók és milyen körülmények együttállása miatt jött létre?
2000 és 2012 között kimondottan csak közép kategóriás
csokoládék gyártásával foglalkoztunk kis manufaktúránkban.
2011-ben az első
Édes Napok fesztiválon ismerkedtünk meg a kézműves csokoládéval és ekkor
határoztuk el, hogy mi is készítünk ilyen termékeket.
A kft-t 2012-ben én Demeter Zsuzsi alapítottam csak a
kézzel készült csokoládé készítésre, egy ideig párhuzamosan futott egy telephelyen
a 2 tevékenység, majd úgy döntöttünk, hogy a kézzel készült prémium csokik és a
tömeg csokik elkülönítve, de megférnek egymás mellett.
Manapság már egyre nagyobb teret kap az életünkbe a
kézműves csokoládé készítés, igazából ezt jobban is élvezzük.
Mennyire nehéz
családtagokkal dolgozni?
A 4 tagú
családunkból 3-an veszünk részt aktívan a vállalkozásban.
A férjem, a fiam és én.
A lányunk egy másik pályát választott magának, de az
ötleteivel nagyon sokat segít. Pl. vele beszélem meg a marketing stratégiánkat,
ő készíti a képeket stb.
A fiúk a gyártásra koncentrálnak.
Hátránya, hogy sokszor haza visszük a munkahelyi problémákat,
hétvégén is a megoldandó feladaton törjük a fejünket. Előnye, hogy
rugalmasabbak vagyunk mint egy munkavállaló.
- Miért pont
csokoládék és nem cukrászda vagy más?
Cukrászdával kezdtük a 90-es években. A férjem cukrász én
pedig beletanultam mellette.
98-ban ellátogattunk egy cukrász kiállításra és tátott
szájjal néztük, hogyan készíti a német szakember a bonbonokat. Legalább 1 órát
álltunk a standja előtt.
Hazafelé elhatároztuk, hogy mi is fogunk készíteni.
Az idők folyamán egyre nagyobb igény volt a bonbonra és
2000 December 31-én bezártuk a cukrászdát és a helyén kialakítottunk egy kis
édesipari üzemet.
- Milyen termékek
gyártása a fő profilotok?
Jelenleg már a kézzel készült prémium kategóriás
csokoládétermékek ( táblás csokik, bonbonok) a fő profilunk.
Azt gondolom, hogy nagyon erősek vagyunk a prémium
kategóriás szaloncukor készítésben is.
- Hogyan és miről
lehet megismerni egy igazi Demeter csokoládét?
A termékek csomagolásánál törekszünk dobozok közötti
összhangra. Az ízek esetében általában törekszünk a magyar íz világ
megtartására. Szívesen használjuk a csoki-alkohol párosítást.
- Melyik alapanyag
a legkülönlegesebb, amit használtok?
Több különleges alapanyagot használunk, de kiemelném a
fűszeres almasajtot. Ezt a terméket egy monori almatermelő Csúzi Szabolcs
készíti számunkra az általa megtermelt almából.
A terméke néhány évvel ezelőtt Magyar Kézműves Remek
lett.
Az almasajtot étcsokoládé trüffellel készítjük. A 2017-es
évben a Magyar Kézműves Remek pályázaton mi is beneveztük a bonbont és nyertünk
is vele.
- Mi a
legfontosabb egy csoki megalkotásában?
Szerintem nagyon fontos az alkotás szeretete és hogy a jó
alapanyagok mellett kicsit a szívünket lelkünket is adjuk a termékkel.
- Mi a tárgyi
feltétele egy csokoládé elkészülésének?
Ha csak néha otthon készítünk csokoládét akkor néhány
edény, hőmérő, bonbon forma, spakli elég.
De ha már ezt eladásra készítjük akkor nagyon sokféle
eszköz és néhány gép is szükséges.
- Hogy képzeljük
el, mikor valami teljesen újat szeretnétek létrehozni? Kóstolgattok? Mindig új
és új, tesztelős csokit készítetek, mielőtt bevezetnétek?
Ha valakinek támad egy új ötlete, akkor először azt
beszéljük meg, hogyan tudnánk megvalósítani. Majd elkészítjük az első darabokat
és azt kóstolgatjuk, véleményezzük, esetleg tovább gondoljuk.
- Melyik
munkátokra, terméketekre, elismerésre vagytok a legbüszkébbek?
Igazából mindegyik termékünk a saját „gyerekünk”, ezért
mindegyikre büszkék vagyunk. Ha ki kell emelnem akkor talán az ételek
Oscar-jának is nevezett Great Taste
Awards-on nyert Zserbó bonbonunkat emelném ki.
- Lehet megunni a
csokoládét?Egy egész napos csokikészítés után van még kedvetek otthon is
nassolni, csokizni vagy teljesen elteltek vele?
A csokoládénak ezer arca van, fantasztikusan jó dolog nem
lehet megunni és ez egyfajta szerelem a részünkről.
Egy csoki készítőt nem úgy kell elképzelni, hogy egész
nap csokit eszik. Elsősorban a vásárlóink örömére készítjük, de persze azért mi
is szoktunk fogyasztani belőle, pláne az újdonságoknál.
A munkatársaink akik nem a csokoládé készítésben vesznek
részt, sokszor settenkednek oda az asztalhoz, hogy maradt-e valami selejt. Itt
nálunk nem lehet nem szeretni a csokoládét.
- Melyik a kedvenc
csokitok a családban?
Az egyik nagy kedvenc a sós-karamellás csoki, de nagyon
szeretjük a Szatmári szilvapálinkás bonbonunkat is.
- Mi a leghálásabb
feladat és a leghálátlanabb a munkátokban?
A leghálásabb amikor látom az emberek arcán az
elégedettséget és a boldogságot. Látom, hogy mekkora örömöt tudok szerezni a
munkámmal. Boldoggá teszi a napomat 1-1 köszönő, kedves telefonhívás vagy
email.
A hálátlan benne, hogy nem maradandót alkotok és hogy
nyáron nagyon kevés csokit fogyasztanak az emberek.
- Mi a mottótok?
A prémium kategóriás csokoládé termékeket mindenki
számára elérhetővé tegyük.
- Mit üzennétek az
otthon próbálkozó csokikészítőknek?
Mielőtt belekezdene valaki a csokoládé készítésbe
javaslom, hogy vegyen részt egy szakember által tartott workshopon, mi is
rendszeresen tartunk ilyeneket.
Aztán youtube-on rengeteg hasznos videó van fenn. Mi is
készítettünk már néhányat.
Az otthon próbálkozó legyen kitartó ne adja fel, ha
elsőre nem sikerül. Fontos, hogy nagy alapossággal válassza ki az
alapanyagokat.
- Nem csak
készítitek a csokikat, hanem tanítjátok is. Mesélnél, milyen programokon lehet
részt venni nálatok?
A mi workshopjainkon résztvevők megtanulhatják a trüffel
krém készítést, a csoki temperálást, bonbon festést, kész bonbon készítést. A
folyamatok közben ellátjuk a résztvevőket trükkökkel, jó tanácsokkal. A
legközelebbi március végén lesz, ezt húsvéti csokikészítő workshopnak neveztük
el. A résztvevők megismerhetik az üreges tojások, nyuszik, krémmel töltött
tojások készítését.
Nagyon jó hangulatban szokott lenni.
- Vannak kitűzött
tervek, újítások a közeljövőben?
Tervek, azok mindig vannak. Lehet, hogy furcsa, de mi már
gőzerővel tervezzük a karácsonyi kollekciót.
- Végezetül lehet
nálatok gyárlátogatni, csokikat kóstolgatni?
Általában nem lehet hozzánk csak úgy bejönni, de
workshopok vagy sajtó esemény alkalmával
be lehet hozzánk kukkantani.
http://www.demeterchocolate.com/
http://www.demeterchocolate.com/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése