2016. szeptember 26., hétfő

Babakocsi vásárlás...

Babakocsi vásárlás és az én nagy kálváriám.
Túl sok szempont, túl sok tapasztalat van már. 
3 babakocsit fogyasztottam el.
Az első egy nagy batár. Megbízható, hóban is tolható, jól téliesíthető. Sajna a műanyag dolgok kopnak és letörnek, eltörnek. A huzata bírja még, de sok dolog cserés. És nincs az az isten, hogy egy normál méretű csomagtartóba beférjen és egy légyen kívül mást is mellé lehessen szuszakolni.
Aztán vettünk egy kicsire csukható kis sportkocsit későbbre, amit megbántam. Nem lehetett téliesíteni, nyáron mindenhol besütött a nap, a jó márkája ellenére az anyaga alig használat után szakadt és nem lehetett aludni benne a babának.
Végül vettem egy ezer éves, több gyerkőcön átmenő, olcsó, ám jól csukható és szép babakocsit. De használt volt. És az anyaga foszlik, a műanyag részei karcolódnak, kopnak szintén. Ezek már nem javítható hibák sajnos.
Na akkor új babakocsi vásárlás ismét...
Megint a sűrűjében találtam magam 6 év után és jó pár 10e ft-tal többért.
Nézegetem a kínálatot.
Hol az ára, hol a súlya, hol a mérete vagy összecsukhatósága nincs kiírva vagy kiderül, hogy nem kapható...
Tudom túl sok elvárásom van. Vagy annyira mégsem?
Miért olyan nagy kérés, hogy esernyőre csukható legyen, 3 részes(bébiülés, mózes, sport rész), ne legyen 10 kiló fölötti a súlya, egyenes tolókarja legyen és velem szemben legyen a baba, na meg ne 100000ft-os vagy afölötti áron? És ne huplilila vagy neon színű, esetleg hófehér vagy tök fekete legyen?Szépek ezek a színek is, de kevésbé kényes vagy nagyon lányos/fiúsat szeretnék.

Jól lehessen télen is közlekedni vele és téliesíteni zsákkal, és nyáron se a baba szemébe süssön a nap a kicsi napellenzője miatt.
Használt kocsi vásárlásból is megjöttem. Nem olyan volt, mint kellene. Így nem merek egy újabba gond nélkül bele ugrani. Főként hogy annyi becsapásról hall már az ember.
Így csak nézegetem és nézegetem a babakocsikat és egyre jobban berágok! A végén veszek még egy kendőt és abban hordozom télen-nyáron, kocsi helyett. Vagy ilyen áron veszek egy utánfutót vagy egy batár használt autót inkább.
Mi a franciért vegyek 200e ft-os babakocsit? Még ha megtehetném sem vennék, mert felesleges. Nem jobb, mint a 100e Ft-os. A gyereknek sem lesz sokkal jobb, mint az olcsóbb.És nekem sem kényelmesebb vagy kevesebb sétálással járó. Nem biztos, hogy a nagy, neves kocsi tényleg használhatóbb, megbízhatóbb, tartósabb.
Aki kocsivásárlás előtt áll, jól fontolja meg, milyet vesz. Nem a márka vagy az ár magassága számít(utóbbi azért sokaknak igen sajnos, mert nem teheti meg mindenki, hogy egy kisebb vagyont költsön rá, és lehet alig használja), hanem hogy mikor és mire használod!
Figyelj arra, hogy:
- befér-e a csomagtartóba, mekkorára csukható, befér-e más is még mellé
- mennyire könnyen csukható, ha kezedbe van a baba és csomag is
- tömegközlekedsz-e vele, lépcsőzöl-e, mert akkor a súlya és a kerekek mérete sem mindegy
- télen téliesíthető-e, nyáron nem süt-e be a nap
- megfordíthatóak-e a kocsi vázára rakható mózes, sport rész vagy sem, mert néha a baba szeretne téged látni, de van hogy a nagyvilágra figyelne jobban
- a huzat színe annyira nem fontos, esetleg a kényessége és a napszívás miattfigyelj rá
- milyen a huzat anyaga, mosható-e, könnyen levehető-e, kopik-e a szín
- a baba életkorának megfelel-e (újszülöttnél a vízszintesig döntés vagy mózes rész fontos)
- meddig akarod használni,  figyelj, hogy veszel újszülött kocsit és később sportosat a nagyobb gyereknek vagy egyben legyen,  autósülést akarsz-e csatlakoztatni hozzá vagy azt külön 
- az apró részletek is fontosak, van e egyéb tartozéka(esővédő, táska, háló...)
- milyen utakon sétálsz, mert nem mindegy a kerekek száma, mérete, milyensége és minősége
- lehet-e hozzá kapni külön alkatrészt, ha kopik, törik, javítható-e
Most nagyjából ennyi, ami eszembe jutott.
Jó vásárlást és kevesebb ideget, mint nekem:)
Én azóta is babakocsi nélkül. Van még 4 hónapom megtalálni az igazit vagy gyűjtögetni bőven!
Valaki mondja meg nekem, hogy egy alig alkatrészes, alig anyagos kis valamiben, amit nem 10 évi használatra készítenek, mi a jó franc kerül 100-200-300-400e Ft-ba?
Miért olyan drágák?
Tudom a többi babadolog is az, mert a szülő tuti megveszi. Na de ennyire?Szükséges ez?
És mutasson már rá valaki legyen szíves, hogy a 400 e ft-os kocsi mivel tudd többet, mivel jobb, mint az olcsó társai?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése