2017. június 9., péntek

Diéták hada


Kevés olyan embert ismerek, aki ne diétázott volna valamikor, ha nem épp jelenleg diétázik. Ismerek egyáltalán ilyet? Akárhogy töröm a fejem, elenyésző hányad az, aki eszembe jut.
Márpedig nem tudunk jól diétázni. Számtalant kipróbáltam én is. Hol sikerrel, hol pedig anélkül. Leginkább eredmény nélkül vagy rövid ideig tartó eredménnyel. Összeszedtem pár oltári hibát, ami elkövethetünk. Hátha valaki tanul a hibáimból, más hibáiból.
Ez a post nem a diétákat hivatott összehasonlítani. Mindenkinek más a jó, más jön be. Nem tisztem megítélni melyik a jó és melyik nem.- Olyan diétát választunk, ami csak egy vagy kétfélét engedélyez! 
Azon kívül, hogy egy idő után elegünk van abból a bizonyos alapanyagból(ó igen, a csokitól, dinnyétől is lehet herótod) még nagy hiánybetegségeket is okozunk önmagunknak!

-Nem megfelelő alapanyagok diétához. Mit értek ez alatt? Például sokan abba a hibába esnek, hogy gyümölcsöt gyümölccsel esznek vagy gyümölcs joghurtot, ami tele van cukorral és azt hiszik, most jól diétáznak. A gyümölcs cukrot tartalmaz, ami lassan szívódik föl. Finom, egészséges, rostdús, viszont este vagy egész nap ne együk, csak alkalomadtán vagy délelőtt, még lemozogjuk.
A krumpli zöldség, hihetnénk, hogy akkor bármennyi mehet és bármikor. Vagy a babnál szintén ugyan ez áll. Sajnos ez nem így van. Eléggé hizlal némelyik zöldség is. Figyeljünk ezekre a dolgokra is.
Rejtett szénhidrát, cukor sok dologban van. Nézz után. Esetleg írd le egy heti étrended, italod és meglátod, mennyi feleslegesen bevitt kalória van esetlegesen.-Éhezés. Ha éhezel, hosszú távon sok betegség fog megtámadni. Rövid távon pedig hiány alakul ki a szervezetedben és raktározásra kényszeríti a tested, így nem fogyni fogsz. Nem egészséges.

- A diéta alatt nem iszunk eleget!
Ez az egyik legnagyobb hiba. Folyadékra szüksége van a szervezetnek. Ha pedig diétázunk pláne, mert az viszi ki a felesleges anyagokat, kimossa belőlünk.- Minden finomságot, kedvenceinket megvonó diéta is nagy hiba.
Egy idő után megunod, hogy nem eheted a kedvenced és tuti feladod a diétát.

- Nem mozgunk!
Minek, hisz úgyis fogyunk majd a diétától... Ez igaz, de...
Igen, fontos az étkezés, de mozgás nélkül mit sem ér. Sokat le lehet adni vele, de izomból is és a bőr is nehezebben húzódik vissza. Ha nem mozgunk egyáltalán, akkor nehezebben is megy le a felesleg.- A sanyargató diétákból, legyen akármilyen is, egy idő után lemondunk, megunjuk, feladjuk. 
Legyél kitartó és inkább lassan, de kevésbé sanyargató fogyást válaszd.

- Mennyiség. Tegyél korlátot az egészséges ételeknél is. Hiába egészséges és jó a diétához a csirkemell, az azért ne jelentse azt, hogy két egész csirkének a cicijét egy ültő helyedben bevágod!- Feladod, ha nem fogysz azonnal és sokat. 
Ez megint egy tipikus hiba. A diétánál kitartónak kell lenni, az a kulcsa. Ne várjunk rögtön mínusz húsz kilókat, mert az lehetetlen és egészségtelen is. A lassú fogyás a jó fogyás, mert azt nem jo-józod vissza rögtön. Ha hirtelen túl sokat fogysz, az akkor izom és víz nagy részt, amit hidd el, nem szeretnél veszíteni, inkább zsírból érdemes fogyni inkább.- Ne méricskéld magad minden nap. A súlyod ugrálhat attól függően, mennyi víz van a szervezetedben vagy egyéb. Inkább centit mérj és azt se állandóan. Elveszi a kedved, ha nem látsz napról-napra fogyás, viszont meghozza a kedved, ha látod, hogy az előző hónaphoz képest hány centi ment le.
Apropó, mondtam már, hogy edzel, izmot építesz némileg, ami nehezebb vagy ugyan annyi kilóban néha, mint a zsír? Sokszor lehet hogy fogytál sokat, de a kilón nem látszik még.


Bizonyára ti is tudtok még ilyen hibákat, amiket elkövetünk. Nyugodtan írjátok meg, kibővítjük a listát.

Alapjában véve én annak vagyok a híve, hogy mindent kell enni. A kalóriadús ételeket, szénhidrátot, cukrot is, csak keveset és nem mindegy mikor.  Délelőtt mehetnek a szénhidrátok, édesebb dolgok, gyümölcsök, sok folyadék és nagyobb mennyiségben. Ebédre már kevesebb szénhidrát, cukor kerüljön a szervezetünkbe és a mennyiség is kevesebb legyen. Vacsorára pedig sok fehérjedús ételt fogyasszunk minimális vagy semmi szénhidráttal. Ha be tudunk még két étkezést szorítani a főétkezések közé, az még jobb!
Abban hiszek, hogy a mozgás, a sok folyadék, jó alvás és boldogság is kell egy diétához. Ne fogyózzunk, hanem életmódot váltsunk, szokjunk lassan hozzá és tartsuk. Ha viszont néha becsúszik egy nem cukormentes fagyi vagy egy finom süti/pizza/mindenki helyettesítse be kedvencével, akkor se érezzünk bűntudatot. Esetleg mozogjuk le utána. Ha ez az egy kaja nem egy, hanem egy nyaralás vagy egy hétvégi eszem-iszom, akkor az utána való napokon szigorítsunk a kajáinkon.
Ne ragaszkodjunk az életünk árán is a diétánkhoz. 
Próbáljuk kitapasztalni önmagunk számára a legjobbat. Ez vonatkozik a mozgásra is. Nem szeretsz futni? Semmi gond. Akkor súlyzózz vagy zumbázz, hastáncolj vagy bármi mást, amiben jól érzed magad.
Egészségügyi problémáid vannak? Érthető. Keress olyan mozgásformát, ami kímélő.
Ja és még egy jó tanács. Helyettesíts!
Imádod a pizzát vagy a csokit, rakott krumplit? Keress rá más alternatívát. Krumpli helyett karalábé. Pizza helyett teljes kiőrlésű vagy karfiolpizza. Tészta helyett durum vagy barna tészta. Csoki helyett cukormentes csokoládé vagy magas kakaótartalmú étcsoki...
És így tovább!
Kellemes fogyást-mozgást mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése