2018. március 7., szerda

Anyukák, akik mertek nagyot álmodni-Blue Elephants



Amennyiben lenne lehetőségetek gyermeketeket biztos helyen tudni, belevágnátok egy új szakma megismerésébe? Ez a hely egy olyan képzési központ lenne, ahol létrehoztak egy kétnyelvű élményközpontú bölcsit is
Ti mennyire tartjátok fontosnak már kicsi korban egy idegen nyelv megismertetését a gyerekeitekkel? Szerintem egyre jobban szükség van rá. Egy nagyon érdekes emberrel készítettem interjút, Ritával, aki ezzel is foglalkozik elsősorban a Blue Elephants keretein belül.






- Blue Elephants. Honnan a név ötlet?
Örököltük. Tavalyi évben vettem át a cég irányítását és a megtartás mellett döntöttünk. A hely szellemiségéhez tartozik a név, így maradt, csak a logót modernizáltuk.

- Óvoda, napközi vagy sport és szabadidő központ elsősorban?
Blue Elephants elsődlegesen egy napközbeni gyermekfelügyelet, vagy ahogy az anyáink hívják bölcsi. 17 január 1től megszűnt a CSANA mint elnevezés, helyette 3 választható opció lett. Az napközbeni gyermekfelügyelet az egyik. Ennek keretében 20 hetes kortól 12 éves korig foglalkozhatunk gyerekekkel. Első kerületben pedig oktatási központ, ahol anyáknak szervezünk képzéseket gyermekfelügyelettel.

- Mikor nyitott a központ és kiket céloz meg elsősorban?
2009ben hozta létre az alapító a céget, játszóházként-angolos fejlesztőházként működött, majd családi napközi lett. 17 július 1-től tulajdonosváltást követően nyerte el a mai küldetését a cégünk.

- Nagy hangsúlyt fektettek az idegen nyelvekre? Fontosnak tartjátok a pici gyerek idegennyelvekhez való szoktatását? Hány éves kortól érdemes szerintetek elkezdeni?
Anyaként azt vallom, hogy az első dolog amit már kis kortól pluszban tudok adni a gyermekemnek az a nyelvtudás, a kommunikáció fejlesztése. Angol-magyar bölcsinkben a két nyelv szerepe és fontossága megegyezik, hetente több alkalommal tartunk magyar és angol foglalkozást is, fejlesztőtorna például csak angol nyelven zajlik. A külföldi gyermekeink is tanulnak magyarul, részt vesznek aktívan a foglalkozásokon. 
2 éves kortól javasoljuk a bölcsődei felvételt, de az otthoni ismerkedést már egészen baba kortól. Kisfiam az esti mesét is gyakran angolul hallgatja, pedig még csak 15 hónapos.

- Milyen foglalkozások, tematikus hetek vagy órák vannak még nálatok?
A magyar és amerikai ünnepekre, jeles napokra épülő tematikákkal dolgozunk. Minden héten megtalálható a mozgás, a kreatív kézművesség, az irodalmi fejlesztés magyar és angol nyelven is.
Csoportunk a foglalkozásokon 2 csapatra lett választva. 2,5 éves kor alatt a játékosság a fő szempont, míg felette már az ovira készülünk, tudatosabb fejlesztésen vesznek részt.
Hetente 2x angol nyelven fejlesztő tornán vesznek részt a gyerekek, mondhatni az egyik kedvenc program, kúszás-mászás-ugrálás énekléssel és táncolással.






- Kinek ajánljátok elsősorban a Blue Elephant-ot?
Azon szülőknek és családoknak akik szeretnék gyermekükkel megismertetni a sokszínűséget, akik elfogadónak nevelik a gyermeküket és azoknak akik számára fontos a nyelvtudás.

- Mi számotokra, az óvoda számára a legfontosabb a gyereknevelés terén?
Kiegyensúlyozott boldog gyerekeket nevelni, segíteni nekik leküzdeni a nehézségeiket, látni ahogy nyílnak, ahogy változnak, ahogy fejlődnek.

- Mire vagytok a legbüszkébbek?
A mosolygós szemekre és a hangos kacajokra, ebből tudjuk, hogy amit és ahogy teszünk, az jó a gyerekeknek

- Mi a legszebb, legjobb a kisgyermek nevelésben, az óvónők, dajkák életében?
Látni lépésről lépésre fejlődni, felnőni a kis gyerkőcöket.



- Ahogy olvastam, új munkatársakat is kerestek. Milyen embert vártok legfőképpen?
Gyerekszerető, nyitott és rugalmas, ez a 3 jelző talán a legfontosabb, meg persze a nyelvtudás. Nyár közepén nyílik képzési központunk, illetve ősszel tervezzük nyitni új intézményünket a XXII. Kerületben, itt már németes és angolos csoport indul.

- Anya-bababarát óráitok is vannak. Egyre több felnőtt, anyuka is belekezdene  a nyelvtanulás kihívásaiba. Mesélnétek erről az olvasóknak bővebben? Mitől bababarát az óra?
Anyaként gyakran szembesülök a rosszalló nézéssel, a társadalom még mindig nem elfogadó az anyákkal, főleg ha gyermekükkel próbálnak boldogulni. Épp ezért kezdetben nyelvi képzést szerveztünk nekik, majd egyre erősebb volt az elhatározás, hogy ennél többet kell tennem. HR-esként tapasztaltam, mennyire nehéz az anyák helyzete, mennyire nehezen integrálódnak vissza a munka világába. Nekem szerencsém van, mögöttem áll egy támogató férj és család.
Ezért hozzuk létre központunkat, mely képzési palettája nagyon sokszínű lesz. Nyelvoktatás mint alapozó képzés szerepel, de megtalálható lesz például Szoftvetfejlesztő, Researcher vagy Project Manager képzés is. Legújabb képzésünk keretében jogosítványhoz fogjuk segíteni az anyákat.
Szerettünk volna egy olyan képzési központot létrehozni, ahol az anyák fontosnak érzik magukat, ami reményt és erőt ad nekik, mindezt úgy, hogy a gyermekük velük lehet, de felkészülnek a különválásra.
Képzés keretében folyamatosan emeljük a napi óraszámokat, így könnyítve az elválást. 







- Miért válasszák ezt a kisgyermeknevelő hivatást,  a most pályaválasztás előtt álló fiatalok? Kiknek való ez a munka? Milyen dolgoknak kell megfelelni szerintetek? Milyen tulajdonságokkal bírjon a fiatal?
Ez a terület nagy türelmet, empátiát, következetességet igényel. Nincs két egyforma gyerek, nincs egy sablon, amit rá lehet húzni, hogy mit miért tesz vagy nem tesz, meg kell őket ismerni és meg kell találni az utat hozzájuk, épp ezért fontos az elhivatottság, a szakma szeretete. 


Utasi-Peszlen Rita


Gyermekklub Kft - Blue Elephants Napközbeni Gyermekfelügyelet
06-20/445-2244

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése