2018. április 3., kedd

Adakozz! Adakozás?




Lánykáimmal a minap a plüssöket válogattunk a tavaszi nagytakarítás nevében.  Nagy lelkesen fogadták a rég nem látott kis kedvenceik és a nap, mint nap hurcolt kispajtit is. Óriási kupac lett, mire mind egy helyre került. Rengeteg van belőlük, se szeri, se száma.
Mondom, ne pakoljunk vissza mindent, válogassatok párat félre, amit nem a legszeretettebb kiskedvenc és oda adjunk másnak. A lelkesedés szerencsére megmaradt. Cukin pakolgattak egyet ide, egyet oda. Az is megvan, melyik kié. melyik kerül az ágyukba és a polcra. Én tuti nem tudnám ekkora sokadalomból. De ők számon tartják. Végül lett egy kisebb kupac, amit elcsomagoltunk jótékony célra.
Nagylányt csak nem hagyta a dolog nyugodni, így kérdezgetni kezdett.
Miért adjuk másnak? Miért fontos adakozni? És az, ha adunk nekünk is jó? Örülni fognak neki? Kiknek fogjuk küldeni? És nekik tényleg nincs? Miért nem vesznek nekik? Miért nincsenek szüleik? Akkor kikkel vannak?

Csupa érdekes kérdés, egy ekkora nagylánytól. Szép sorban válaszolgattam is rá. Mindeközben sok dolog járt az én fejemben is.
Azt hiszem a szülőség végtelen türelem mellett, empátiára, tisztaságra is tanít.
Hiszen ő még olyan tiszta. Nem érti, valakinek miért nincsenek szülei? Hova lettek? Miért hagyták magukra a kisgyermeket.
Az a kicsi, miért nem kaphatja meg a vágyott játékot? 
Nem ismeri a nincs fogalmát. Nem ismeri, mi az, hogy nincs egy plüssöm. Milyen az, mikor nincs étel az asztalon. Remélem, hogy ez így is marad! Sosem fogja megtudni, milyen kuporgatni, üres kenyeret vagy még azt sem vacsorázni, milyen egyedül lenni, szülők nélkül.
De fontos számomra, hogy tudja, vannak ilyen gyerekek, emberek, akiknek nincs. Fontosnak tartom, hogy ne csak az élet napos oldalát ismerje meg, hanem az árnyoldalait is. Járjon nyitott szemmel és segítsen ott, ahol tud. Ha egy jó szóval, egy tettel, egy plüssel, étellel, ruhával is, de segítsen másokon. 
Szerintem már gyermekkorban jó tudatosítani, hogy segíteni jó. Örömet ad adónak, és aki kapja, annak is!
Tanítsd a jóra és a világ meghálálja, jobb lesz ez által!
Hiszen ők a jövőnk. Legyen természetes a segítés, az adakozás neki. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése