2018. június 1., péntek

Szülj!



Már napok óta foglalkoztat e videó.
Nem is tudom, hogy linkeljem-e, mert annak tartalmát nem kívánom népszerűsíteni, reklámozni.  De aki nem látta még, nem tudhatja miről hordok én itt össze hetet-havat. Így muszáj lesz.
Igaz nem vehetem magamra, hiszen a fölszólításnak eleget tettem és szültem magyar gyerekeket bőven. Másnak még túl sokat is. De nem egy videó, egy propaganda miatt tettem, hanem, mert így tartottuk jónak férjjel. Ha valaki a CSOK vagy ilyen vidik hatására szül, az már rég rossz. Mindenki maga miatt válassza ezt az életet. Maga miatt szülje meg a számára ideális gyerekszámot vagy éppen ne szüljön. Ne azért, mert erre kérik, ezt sulykolják. Ráadásul ez minden, csak nem kedvcsináló. Pont ellenkezőleg. Még egy bármilyen jó érzésű emberben is ellenszenvet szül csak, nem szülési kedvet! Sőt!
A stílus, a megfogalmazás bántó, még ha sokban igaza is van. Közel mindenkit megkritizál. Legyen szó abortuszról, migráns ellenességről, állatvédőről, kivándorlásra kényszerülőről. A lényeg, hogy bár legyen éhínség, pénztelenség, legyen háború vagy kivándorlás, szüljünk és szüljünk. De mire?Nem csak megszülni kell azt a porontyot a nagyvilágra, hanem eltartani is. Etetni, ruházni, taníttatni. És ezek csak  a létszükségletek. Hol van benne a szórakozás, az életre nevelés, a kirándulást és egyéb szemet a világra fölnyitó, általában fizetős lehetőségek. Hol van benne a gyümölcs és édesség. Vagy bármi más, nem létszükségletű dolog, de olyan, amivel szintén számolhatunk. Hol a magánorvos, a foglalkozások, magánórák, hol van a nyelv tanulás, jogsi és hasonló nyalánkságok, amik nem fillérekbe kerülnek, de jó, ha a gyermek ezzel indul el a nagyvilágba. És még mindig nem beszéltem a szellemi dolgokról. Hova szüljünk, ha pénz hiányában el kell mennünk dolgozni és így nincs időnk a gyermek lelkével foglalkozni? ha nincs időnk átadni neki a saját tudásunk és még többet? Ha nincs időnk terelgetni a nagyvilágban? Megmutatni minden jót és szépet?Ha időnk nem engedi, hogy a fájdalmakon, gondokon, bajokon, sötétségen át is vezessük? Ha nincs időnk szeretni?

És egy gyermek nem csak egy tárgy. Gondoskodni, óvni kell egy életen át. 
Felelősség. Szerelem. Élvezet. Munka. Idegeskedés. Könnyek. Harc. Mosolyok. Féltés. 

Az szüljön, aki mindezt fel tudja vállalni örökre! És azért szüljön, mert úgy érzi, hogy szeretne egy kis életet terelgetni, félteni és szeretni. nem egy videó hatására!

Vallom továbbra is, hogy nem mindenkinek kell és való gyerek! Vizsgához kötném, mint a jogsit! Vallom, hogy mindenki annyi gyereket szüljön, amit biztonsággal el tud tartani, van ereje hozzá és fel tudja nevelni szeretetben, egészségben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése