2018. augusztus 18., szombat

Anyák, akik mertek nagyot álmodni-Koka Fashion




Amikor az álmod a munkád...
A következő édesanya gyönyörű dolgokat álmodik meg és el is készíti őket, sokunk örömére. Már több mint 15 éve építgeti a kis vállalkozását két kisgyermek mellett a KOKA fashion-t. 


 - Honnan jött az ötlet, hogy divat és fashion dolgokkal foglalkozz? Már kislányként is ruhákat rajzoltál, terveztél?

Édesanyám nagyon jó kézügyességgel volt megáldva. Szeretett kézimunkázni, rajzolni, festeni és így sok mindenre megtanított. Tudok például kötni, horgolni, hímezni. A divattervezés az viszont sokkal később jött. Először jelmeztervezést tanultam majd látványtervezőként végeztem a Pozsonyi Színművészeti Főiskolán. Közben megtanultam varrni és a korhű ruhák mellett a modern divat is érdekelt. Ezért 3 éven keresztül áthallgattam a képzőművészeti főiskola divattervező szakára és képeztem magam ahol csak lehetett.

 - Mikor érett meg benned a saját márkád a Koka ötlete? 
A KOKA márkát bizony már jó pár éve megalkottam és levédettem. A színházi munkáim mellett otthon is varrtam. Először csak ismerősöknek, majd egyre több megkeresés érkezett. Akkor döntöttem, hogy saját kollekcióval rukkolok elő, amit már saját márkanév alatt szeretnék bemutatni és értékesíteni.




 - Miket tervezel, forgalmazol pontosan?
A márkám nagyon sok mindennel foglalkozik. A street fashiontől a gyerek ruhákon, játékokon át a menyasszonyi ruhákig, kiegészítőkig, fejdíszekig. Nagyon széles a paletta, szeretnék sok igényt kielégíteni, de a fő célom, hogy az itt élő emberek divatosan öltözködjenek és merjenek egyedi stílust kialakítani.

- Van kedvenc terméked, ruhád?
Jelenleg a legtöbb megrendelésem az esküvős vonalról származik. Rengeteg menyasszonyi ruhát, menyecskeruhát, koszorúslány ruhát készítek és e mellé a fátylak, fejdíszek, koszorúk kerültek előtérbe. Sok kedvencem van, mondhatni majdnem az összestől nehezen válok meg. Egy estélyi vagy egy menyasszonyi ruha elkészítése hosszú folyamat. Az anyagbeszerzéstől a ruhapróbákon át mindvégig ott vagyok. Saját kezűleg készítem el az igényes darabokat a végére persze a szívemhez nőnek, hiszen rengeteg munka van benne és úgy érzem önmagamból is mindig beleteszek egy darabot.




 - Mennyi munkád van benne, hogy eddig eljutottál?
Nagyon sok munka, tapasztalat és fejlődési fázis van mögöttem és még rengeteg tanulni való előttem. A szakközépiskola és az egyetem nagyon jó alapot adott, de ahhoz, hogy vállalkozásként működni tudjak, ahhoz sokkal többet kell beletenni egy márkába. Szeretni kell, amit csinál az ember, ezzel kell kelni és lefeküdni. A legfontosabb pedig hinni önmagunkban és szívvel, lélekkel dolgozni.

 - Két kisgyermeked is van. Mennyire nehéz összeegyeztetni a munkád a családdal? Be tudod az időd osztani maximálisan?
Az első gyermekem megszületése után volt egy kisebb érvágás. Nem csak, hogy vissza kellett jócskán venni a tempóból az eredeti megszokott környezetemből, műhelyemből, szülővárosomból felköltöztünk Budapestre és mondhatni mindent kezdhettem előlről. Az ügyfelek megszerzése volt a legnehezebb, mivel alig volt ismeretségem a fővárosban.  Második gyermekemnél, aki most fél éves már jobban rákészültem mindenre. Tudtam mit szabad és mit nem elvállalnom ahhoz, hogy jól haladjak, és se ne tornyosuljon a munka se pangó időszak ne legyen. A férjem sokat segít a vállalkozásomban, főleg az idő az, amivel sokat kell sakkoznunk, hogy családon belül is mindenki elégedett legyen.

 - Mi okozza a legnagyobb nehézséget a munkád során? És mi adja a legszebb pillanatokat?
Jelenleg a legnehezebb számomra a kötöttség. Gréta a kislányom egész nap velem van. Jelenleg a minimálisra redukáltam a munkát, de alkotás nélkül meg nem tudok meglenni, így azért kevesebbet, de dolgozom. Már elfogadtam és igazodom ahhoz, hogy vele minden sokkal tovább tart és bárminek is fognék hozzá több körülötte a szervezés. Ha csak egy anyagbeszerzési körútról van szó máris kemény logisztikát igényel, hogy mikor induljak útnak, merre tudok jól haladni babakocsival, autóval vagy hordozóval, hány üzlet fér bele az nap és még sorolhatnám. A szép pedig az egészben, hogy nem kell lemondanom a munkámról a hobbimról. Tudok dolgozni idehaza is és a műhelyemben is. A megrendelőim türelmesek és megértőek. Én pedig boldog vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek.





- Kin látnád legszívesebben a fejdíszeidet, ha egy álmod valóra válhatna?             
Nagyon sok menyasszonynak, koszorúslánynak, de fesztiválozónak és kislánynak okoztak örömet nem csak ruháim, de fejdíszeim is. Több extrémebb darabot is készítettem fotózásokra, kifutóra vagy épp video klippbe. Igazán jó érzés, ha saját munkám köszön vissza egy-egy címlapról. Remélem ezek a megkeresések is egyre gyakoribbak lesznek, és egyre többen viselnek majd KOKA márkát!


Köszönöm szépen az interjút. Még fogtok hallani a Koka márkáról tőlem, mert mi is büszke tulajdonosai vagyunk egy-egy csodaszép hajpántnak!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése