2018. szeptember 1., szombat

Anyák, akik mertek nagyot álmodni-Gombák, kutyák, természet




Egy nagyon izgalmas munkát szeretnék bemutatni nektek és egy hölgyet, aki nagyon kedves, közvetlen, a társa pedig elbűvölő!

- Hogyan mutatnád be magad? Mit tudhatunk rólad?
Farkas Szilvia vagyok, szarvasgombász és szarvasgombász-kutya kiképző. Kézműves tevékenységem mellett két labrador kutyámmal járom az erdőt és gyűjtöm a szarvasgombát. Kistermelői piacokon, kosár közösségekben és éttermekben értékesítem.

- Mesélnél erről a munkádról, hogy hogyan kerültél kapcsolatba vele és mikor?
Engem a kutyák vittek az erdőbe. 
Nem gondoltam volna, hogy mikor Dorka kutyámmal szabadidős tevékenységet kerestünk, magát a csodát találjuk! 2012-ben kezdtem érdeklődni a szarvasgombászat iránt. Hosszú folyamat volt, mire megtaláltam az utat, ahol tanulhatok és gyakorolhatok. Mindezt akkor még két tini gyerek és a munkám mellett. Sokak számára ebben a szakmában ez a csoda maga a szarvasgomba. Természetesen engem is lenyűgöz ez az erdei csemege, ez a fűszer, de amit az a szimbiózis ad, amit a kutyáimmal élek át nap, mint nap a keresés során, minden várakozásomat felülmúlta.

 - Hogy képzelje el egy laikus ezt? Mi a feladatod? Hogyan dolgozol? Mi kell hozzá? Honnan tudod, merre lelhetőek föl a gombák? 
A legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, hogy megyünk a kutyákkal az erdőben és ők keresik a gombát. Amikor megtalálják, megkaparják a földet, jelzik, hogy ott van. Kiveszem a földből és jutalom falatot kapnak a munkájukért. Persze amilyen egyszerűen hangzik - mint minden más szakmában - annyira nem az! Az én feladatom, hogy jó helyre vezessem a kutyáimat, hogy a motivációjuk ne szűnjön meg, élvezzék és sikeresnek tartsák a gombászatot. Számukra ez vadászat, amit ösztönük szerint csinálnak a falkavezér irányítása alatt. A jó vezetőnek biztonságot ad a tudása, amit a szarvasgombász képzés nyújt. Itt megtanulunk mindent a gomba élőhelyeiről, de ehhez bizony hozzá kell tenni a több éves tapasztalatot, amit sok-sok erdőjárással, természetfigyeléssel lehet megszerezni. Nem csak a gazdinak, hanem a kutyáknak is hatósági szarvasgombász vizsgát kell tenni! Enélkül, és az erdő tulajdonosának vagy gazdálkodójának engedélye nélkül nem lehet szarvasgombát szedni! Magyarországon kizárólag kutyával végezhető ez a tevékenység! 

-Sokan végeznek hasonló munkát, mint te vagy ez hiányszakma, kuriózum?
Azt nem mondanám, hogy hiányszakma, sok szarvasgombász van, de még többen, akik érdeklődnek iránta. Mivel ez egy életforma, nem mindenki dönt a váltás mellett.





- Mennyire jó gombafellelő hely Magyarország?
Nagyon jó! Amikor a piacokon, ahol árusítok vagy a tréningeken felmerül ez a kérdés és megválaszolom, minden alkalommal megkérdezik tőlem, hogy akkor Magyarország szarvasgomba nagyhatalom? Igen, az!
Az ország szinte bármely pontján terem valamilyenféle szarvasgomba. Természetesen az időjárástól nagyon függ a termés mennyisége és minősége.

- Miben a legfinomabb ez a gombafajta?
A szarvasgomba nem hasonlítható a kalapos gombákhoz! Ez egy fűszergomba! Nagyon keveset kell belőle használni, ami megízesíti az ételt. A lelőhely talajtani adottságaitól, területi elhelyezkedésétől, a csapadék mennyiségétől és a gazdanövény fajtájától is függ az íze! A borokhoz tudnám hasonlítani! Mindegyik kicsit más, még ha a fajtája egyező is. A legkülönlegesebb és nekem a legkedvesebb, a homoki szarvasgomba, ami kizárólag a Kárpát medencében terem! A kutatók sem tudják még, hogy miért, de így van! Abban különbözik a legismertebb fekete fajtáktól, hogy fehér színű és nagyon édes! Több cukrot tartalmaz, mint a cukorrépa, de nem glükózt, hanem többféle gombacukrot, ami lehetővé teszi diétázóknak, cukorbetegeknek is a fogyasztását.




- Mi a legnehezebb és mi a legjobb a munkádban?
Annyira szeretem csinálni, hogy nehézséget nem tudok mondani.

- Hogyan tudod a munkád összeegyeztetni a családdal, napi rutinnal?
A természet rendjéhez kell alkalmazkodnom, nem pedig az általános családi logisztikához. Az átmeneti időszak nem volt könnyű, de ma már, a huszonéves gyermekeim támogatnak!




- Mik a további terveid? Mi a jövőképed? Mivel lennél elégedett a munkáddal kapcsolatban?
Terveim nem kisebbek, mint elterjeszteni a hazai szarvasgombát a gasztronómiában és visszavezetni a háztartások asztalaira! Ahogy ma már egy jó kistermelői bor, úgy legyen az asztalon egy kis darab szarvasgomba is, ami szerelmetesen megfűszerezi a családi vacsorát! Már most is elégedett vagyok, mert a kisvárosban, ahol élek, egyre többen keresik a szarvasgombát a piacon! Kis lépésekkel haladok előre, és minden részeredménynek nagyon örülök! Minden nap kapok valahonnan pozitív visszacsatolást, akár étteremből, hogy milyen friss és ízletes a gomba, amit vittem, akár tanítványomtól, hogy milyen sokat mélyített a szarvasgombász tréning a kutyával való kapcsolatukon. Szeretném minél több embernek megmutatni, hogyan lehet tisztességesen, az erdővel és állataival szemben fenntartható módon gyűjteni a gombát és élvezni ezt a különleges csemegét!

VARÁZSLAT – ez a szó jut eszembe, amikor belépek az erdőbe a kutyákkal. Hát nem érdekes?! A szarvasgomba szimbiózisban él a fa gyökereivel azért, hogy egymást támogassák. A gombász is ezt élheti meg kutyájával, a gomba felkutatása közben. Már önmagában ez is varázslat, hát még az az élmény, amit a hajnali erdő csendje, az ébredő állatok neszezése ad. Mindez alázatot és tiszteletet kíván kutyától és embertől egyaránt. Szeretem látni, amikor egy-egy kóstoltatás alkalmával elcsodálkoznak az emberek, hogy egy egyszerű ételnek is milyen gazdag, különleges ízt tud adni ez a csodás fűszer!

Szilviáról, hűséges társáról, a gombákról még többet megtudhattok itt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése