2017. december 2., szombat

Anyukák, akik mertek nagyot álmodni- Csepperedő




Egy kis, puha csomag érkezett. 
Lányok boldogsággal bontogatták. 
És hogy milyen szépséges dolog került ki belőle? Egy cuki Csepperedő könyvecske. Mindhárom manó rávetette magát és lapozgatta, tapizta, nézegették. Nagylány mesét kreált hozzá és "olvasta" tesóinak. Meghitt pillanat. Csend volt és nyugalom. Nálunk, ez ritka kincs. Hárman egyszerre foglalkoztak valamivel, pedig eléggé nem egy korosztály.
Nem marakodtak rajta, nem hárman három felé. Hanem egyszerre. Mindegyiküket lekötötte. 
Ezt tudja a Csepperedő.
Bemutatom nektek az anyukáját, tervezőjét, kiagyalóját.




- Anyuka vagy és vállalkozó is egy személyben. Hogy találod meg az egyensúlyt, hogy mindenhol helytállj egyformán?
Nem tudok, nem lehet, mindenhol egyformán helyt állni. Prioritásaim vannak, amik napszakon belül is változnak. Reggel- a pici fiamé, készülődés a bölcsödébe, autózás énekleve. Hazaérve "üzleti ügyek, csomagok összekészítése, partnerekkel, vásárlókkal levelezés. Főzés a családnak. A délután megint a kisfiamé és a férjemé. Ha van délután tanítványom, akkor egy-két órát ők kapnak az életemből. Altatás után általában a csendes alkotó munkának szentelem magam. Hétvégén megint változik a menetrend. Végre a barátok és nagyobb család is "képbe kerül". Hát, így. Várom az ünnepet , hogy helyt állhassak végre a Karácsonyfa alatt.

- Mennyivel nehezebb egy anyuka vállalkozónak, mint gyerek nélküli vállalkozó társának?
Ha gyermeked születik minden  megváltozik. Nekem a vállalkozás kicsit hobbi, játék volt a kisfiam születése előtt. Most komolyabban veszem. Sokkal nagyobb a felelősség.

- Mesélnél nekünk a vállalkozásod kezdő lépéseiről, csetléseiről, botlásairól?
Én úgy érzem, ma is csetlek -botlok- csak már magasabb szinten. Egy vállalkozás folyamatos útkeresés. Az emberek szívéhez tulajdonképpen- úgy érzem, méltónak lenni rá, hogy megvásárolják a termékeim. Kezdetben babatakarókkal indítottam, de nem volt túl sikeres. Aztán a tavalyi évben a babakockák hihetetlen sikert arattak. Ebben az évben viszont a CSEPPkönyvemért rajonganak az anyukák.

- Milyen termékeket gyártasz?
Jelenleg kicsi gyerekeknek készítek a korai fejlesztéshez játékokat. Pedagógusként tudom, hogy  a baba és totyogó korban kellően "megerősített" képességek mennyire fontosak az későbbi alapismeretek elsajátítássáshoz.
Ehhez nyújtanak segítséget a termékeim.




- Milyen anyagokkal dolgozol legszívesebben?
Eoko -text minősítésű, 100% pamut anyagokat , natúr fa kiegészítőket használok. Nincsenek bolyhos/ szőrös játékaim, amikben a poratkák szeretnek megtelepedni. Használok ugyan well-softot, minky-dot-ot, de csak kis felületeken. Szeretem a színben, mintavilágban összeillő anyagokat. Törekszek a harmóniára, forma, anyag, funkció egységére.

- Nagy felelősség pici kezeknek gyártani, fejleszteni. Mennyire nehéz?
Bizony nagy a felelősség. Ezért kerülöm a "keletről" beszerezhető alkatrészeket. Örülök, ha a vásárlóim visszajeleznek a termékekről és, ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, akkor javítok. A kisfiamon "tesztelem"  játékok hatékonyságát. Ha őt leköti pár percre, akkor tudom, hogy jó úton járok.




- Mennyi időd megy el naponta munkára? Mennyi időd köti le egy-egy kedves kis figura, kocka?
A mostanában leggyakrabban kért termékem a CSEPPkönyv, amit kb. 2, 5- 3 óra alatt varrok meg. Ha van egyéni kívánság, plusz minta vagy oldal, amit a megrendelő kérésére belevarrok, az tovább növeli az  elkészítési időt. A nagyobb munkák, például NewBorn Start csomagok, Közepes és óriás csomagok  még több időt kívánnak. 

- Mi a leghálásabb a munkádban?
Amikor képeket kapok a kicsi gyerekekről, ahogy önfeledten játszanak az általam készített termékekkel- annál nincs jobb érzés!



- Van olyan epizód, amit mindig is az emlékeid között fogsz tartani a munkáddal kapcsolatban?
Ó, de sok! Mikor a Parlamentet kellett Totyogó- Molyolóba varrnom! Fogalmam sem volt, hogyan csinálom meg- végül hosszú-hosszú órák alatt született meg a végeredmény- ma már egy arab államban játszik vele egy magyar kisgyerek.
A másik, amikor egy várandós anyuka magához ölelte az egyik Csepi elefánttal díszített pihe-puha takaróm, hogy mennyire finom érzés. 
Vagy az ikrekkel várandós kismama, aki megrendelte a takarókat a babák születése előtt és nem sokkal utána elküldte a koraszülött babák képét a takaróimba bugyolálva...a kis minta, amit díszítésül varrtam a plédecskékre óriásinak tűnt az apró babák mellett. Hú, még a hideg is kirázott!
 Most egy olyan mózeskosárba varrok kelengyét, amit még a várandós kismama édesapja csináltatott újszülött kislányának. Nagy megtiszteltetésnek érzem az ilyen feladatokat. Pont beleillik a vállalkozásom küldetésébe: Olyan termékeket gyártani, amit a generációk örökölnek.  Száll apáról fiúra, anyáról lányára. Nem eldobhatóak, mert többek egyszerű tárgyaknál. Családi ereklyékké lesznek, amiket tartalommal a generációk töltenek meg, Így én csak elkezdek egy mesét, amit a vásárlók, és remélem, az ő gyerekeik, unokáik folytatnak.




- Kiknek szánod elsősorban a termékeidet? Kiknek ajánlod?
Olyan anyukáknak, akik a kicsi gyereküket a kezdetektől fogva játszva szeretnék nevelni, fejleszteni -ezzel minőségi időt együtt tölteni. Akik nem szeretnék egyszer használatos ,"instant" termékekkel körülvenni a gyereküket. Akiknek fontos a minőség, a tárgyak egyedisége és örülnek neki, ha személyesen nekik, az ő igényeiknek készül valami. És végül, akiknek fontos, hogy az unokáik is emlékezzenek rájuk, hogy ezt még a mamától/ papától kapta anya/apa...

- Az emberek azt hiszik könnyű a vállalkozónak, dől a pénz és hasonlók. Mesélnél nekik a nehézségekről, amiért majdnem feladtad már?
Őszinte legyek? Én szinte mindennap fel akarom adni. Másodállásban vállalkozok. Míg a GYED-em tart, addig mentesülök az járulékok fizetés alól, de amikor az lejár , onnantól KATÁ- s adózóként is minimum 50 ezer adót kellene fizetnem. Én ezt nem tudom kitermelni .. Szóval februártól nagy valószínűség szerint szüneteltetem a vállalkozást. Nagyon szomorú, hogy a magyar adózási rendszer úgy van kitalálva, hogy amikor egy édesanya éppen újra saját magára találna gyerekvállalás után, egy huszárvágással ellehetetlenítik a vállalkozását. Márpedig 25 ezer  forint GYES-ből és családi pótlékból nem lehet családot fenntartani, még ha  a férj keres is. 
A vállalkozói lét, folyamatos "ébrenlétet" kíván. Ha egyéni vállalkozó vagy, MINDIG rendelkezésre kell állnod a vagy a megrendelőidnek, vagy a partnereidnek, vagy a marketinges munkádnak, stb. Ehhez nagy elhivatottság kell.

- Mit üzennél azoknak az anyukáknak, akik még csak gondolkodnak a vállalkozásuk beindításában?
Találjanak egy olyan célt, ami kirepíti őket a legmélyebb gödörből is. Az, hogy nekikezdek valaminek és majd lesz valahogy nem fog működni. Írjanak éves tervet és tanuljanak. Elengedhetetlen.




- Mik a hosszabb távú terveid a munkáddal kapcsolatban? Vannak új terveid?
Rengeteg tervem van! A mostani Kézműves Kézfogás kampány alatt olyan kézműves- vállalkozókkal ismerkedhettem meg, akikkel hosszú távú munkát tudok elképzelni. Már gondolkodunk a 2018-as terveken. A másik nagy szenvedélyem a tűzzománc, amit mindenképpen folytatni szeretnék. Mielőtt a kisfiam megszületett, a tűzzománcnak szenteltem a szabad időm nagy részét- a Szendrei Judit által vezetett Tűzvirág Alkotókör tagjaként Pestújhelyi Közösségi Házban) . Ott szeretném folytatni, ahol abbahagytam: oktatni és én magam is műveli szeretném ezt a nemes technikát.

Csepperedőt megtaláljátok: https://www.facebook.com/cseperedobaba/
http://csepperedo.webnode.hu/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése