2018. április 24., kedd

Mindennapi Tudatos nő, DesszertTészta, Kertportál

Mindennapi Tudatos nő, DesszertTészta, Kertportál.
Háromféle dolog és egy a közös bennük. Méghozzá Vargáné Topor Erika.
- Ezer félével foglalkozol, még felsorolni is sok. Azért felsorolnád, hogy minek készültél gyermekkorodban és jelenleg mivel foglalkozol?
Nagyon érdekes, mert mindenkinek az tűnik fel először, hogy ezerféle dologgal foglalkozom, pedig valójában a vezérfonal egy vagy max kettő, csak ezeknek több szála van. Én már kislányként is kertésznek készültem, és akkor ugyan még nem tudom, hogy meditálok, de rengetegszer úgy tanultam, hogy először elcsendesedtem, relaxáltam és csak utána kezdtem neki bújni a tankönyveimet. Talán a zene iránti szeretetem is okozta, hogy ha nem is tudatosan, de ebben az irányban is elindultam.
- Milyen a vidéki élet? Nehezebb így egy vállalkozást életben tartani?
Pesten laktunk még (hiszen a Kertportál Online Magazin 15 éves idén), amikor a Kertportált elkezdtem. Mellékállásban saját örömömre, szinte nem is állásnak tekintettem, mert nem profitorientált rendszerben működött. A kertész énem és az újságírói vénám az, ami életben tartotta. Nagyjából idén lesz 3 éve, hogy vidékre költöztünk, amikor is valódi vállalkozók lettünk, otthagyva a városi "kényelmet", fix munkahelyet a magunk urai lettünk. A mi szakmánkban, mint agrármérnök-kertészmérnök páros azt gondolom, nem is releváns a fővárosi élet vállalkozóként, főleg, ha az ember nem akar kerteket építeni. Vidék teljesen más. 
- Desszerttészta. Nagyon érdekes név. Honnan ered és mit is takar pontosan?
A DesszertTészta, mint márka és egyben termékkategória onnan származik, hogy még a kezdetek kezdetén Fiatal Gazda pályázatot akartunk nyerni. Végül nem adtuk be, de a teljes induló állományunk megvolt hozzá. Nyilván nem az ölünkbe hullott, szépen fokozatosan fejlesztettük a gazdaságot és lett meg a 6000 STÉ üzemméreten túli gazdaságunk. Ekkor rendszeresen száz tojás felett volt a napi termelés, és eladni nem tudtuk, meg igazából nem is akartuk, mert mi jobban hiszünk a késztermék-gyártás jövőjében, mint az alapanyag értékesítésben. 
A tojásnak a legjobb verziója feldolgozva a házi tészta. De mivel a piacon sok tojásos tésztás volt, mi gondoltunk merészet, és lettünk DesszertTészta. Mit jelent ez? Gyakorlatilag csak gourmet szortimentünk van: belga csokis, fehéjas, mákos, vaníliás, marcipános (mandulás), bonbonmeggyes, céklás, spenótos, és így tovább. Mivel ennek egy nagy százaléka édestészta, így a név is ezt tükrözi vissza. Később átálltunk a tönkölyről (saját érintettség okán) a gluténmentes és paleo variációkra, és így a kínálat is eszerint módosult, de továbbra is gourmet vonalon.
- Miket választhatunk nálatok?
A tésztákból a legkülönfélébb ízekkel dolgozunk, talán még a diósat nem említettem az előzőekben. De mártásokban, szószokban sincs hiány: chili szószok közül a Hétfejű Sárkány Chili szószunk fogy jelenleg a legjobban, de méltán híres lett a Killer (barbecues) vagy épp az Olasz mártásunk friss kerti bazsalikommal és oregánóval.
- Mi a legnagyobb kuriózum, ami kapható nálatok?
A karácsonyi időszak kedvence volt a mustárlisztes tészta a tészták közül, de minden hónapban készülünk valami újdonsággal, most még egy kicsit a téli hideget meglovagolva hamarosan érkezik a fokhagymás metéltünk is.

- Van kedvenc terméked?
Amíg nem voltam letiltva a kakaóról és csokikról, addig nálam a belga csokis cérnametélt vitte a prímet. Most az Olasz mártásunkért rajongom, mert belefér a kötelezően tartható étrendünkbe is, így szívesen használom ezt a termékünket is. De melegszendvicsnek a Zakuszkát vagy a Mexikói mártást szoktam használni a hideg téli napokon. Jó kis ráolvasztott sajttal.
- Van konkrét oka a gluténmentességnek?
Családi szinten igen komolyan felütötte fejét a gluténérzékenység, és ez volt az alap ok, ami miatt meg akartuk alkotni az ország legfinomabb gluténmentes tésztáját. Egy év alatt alakult ki ez a receptúra, és azt gondolom, sikerül. Tényleg a legfinomabb gluténmentes tészta lett belőle, mentesen mindenféle mellékíztől, ami sajnos a gluténmentes termékekre jellemző szokott lenni.
- Milyen alapanyagokból készülnek a termékek és azok hogyan jutnak el hozzátok?
Amennyire csak tudjuk, minden alapanyagot mi termelünk meg. Ez azt jelenti, hogy a tojástól a zöldségeken át megtermelünk mindent a vegyszermentes és ökologikus szemléletű gazdaságunkban, Tabdiban. Jelenleg fél hektáron gazdálkodunk, és márciustól már egy gyümölcsös bérlésébe is belekezdtünk, ahol szintén a vegyszermentes barack, szilva fogja adni az új termékeink alapját. Amikor olyan alapanyagra van szükségünk, ami esetleg nekünk nincs, akkor először a faluban kérdezünk körbe, majd a szomszédos településeken, és lehetőség szerint minél kisebb ökológiai lábnyommal és minimális vegyszer felhasználással készült alapanyagokkal dolgozunk. 
- Mesélnél az elkészítési folyamatokról?
Van egy kistermelői üzemünk, egy különálló épület. Itt gyakorlatilag zárt körülmények között, a folyamatos felügyeletünkkel készül el minden. Mindent mi ketten készítünk a férjemmel, mert minden kézi gyártású. Egyes tésztaformákat tudtunk már gépesíteni picit, de alapvetően egy bazsalikomleveles lebbencs nem gépesíthető, ahol egyben van a tésztába "laminálva" a zöldfűszer. Nálunk alap dolognak számít, hogy csak békés és nyugodt lelkivilággal állunk neki dolgozni. Hiszünk abban, hogy az érzelmek belefőzhetőek az ételbe, ezért nagyon megválogatjuk a gyártás idejét is. Azért nem igazítjuk a Hold és a szél állásához, de ha például zaklatottak vagy fáradtak vagyunk, akkor a napot mással töltjük: ház körüli tennivalók is akadnak bőven, vagy elmegyünk sportolni, jógázom, futunk, vagy csak olvasunk. 
A kis mastermind programjainkat is szeretjük akkorra időzíteni, amikor tiszta gondolkodással tudunk működni, mert a legjobb ötletek is ekkor jönnek.
- Mely termék a legnépszerűbb? 
Van abszolut kedvenc, mint az Olasz mártás, vagy a fahéjas, céklás tészta. De összességében nincs olyan termék, ami mindig elfogy, hanem nagyjából kiegyenlítetten visznek mindenből a gasztropiacokon is. Egy vegán rendezvényen más fogy jobban, mint egy Kiskertpiacon például. Utóbbin idén a "Szatmári Szilvalekvárunk" volt a csúcs, és amikor az kifogyott, előhúztam a diólekvárt és azt is elkapkodták.

- Mennyire vagy környezettudatos?
Ha azt mondanám, hogy hulladékmentes a gazdaság, akkor az nem állná meg a helyét. Viszont nálunk minimális a környezetterhelés. Az olyan zöldhulladékot, amit az állatok nem esznek meg, az megy a komposztra. A szintetikus anyagokból minimálisan van kukába tenni valónk. Mivel vegyes tüzeléssel fűtünk, így a faanyag, papír szintén nem a szelektívben végzi. A vegyszer-felhasználást kerüljük, de ha nagyon muszáj szezonban valamit megvédeni, akkor rézzel vagy kénnel dolgozunk maximum. Van olyan év, hogy ezt egyszer kell elvégezni (vagyis a permetezést), de van olyan szezon is, hogy megússzuk minden nehézség nélkül. A Permakultúrás, mélymulcsos technológia egy ember- és környezetkímélő technológia. A No-till rendszer nagyban segíti a talajlakó életformák fennmaradását. Nincs felesleges öntözés sem, de éhező növények sem. Az egész rendszert egy körforgásra építettük. Az állati trágyát komposztáljuk vagy szalmával kijuttatjuk a területre és így tovább. 
- Mesélnél a másik nagy szerelmedről a Kiskertpiacról?
Érdekes a kérdésed, mert a Kiskertpiac nem az én ötletem és szülöttem. Egy kedves barátunk Farkas Andrea zseniális lelkesedésének és munkájának köszönhető, de mi is aktívan kivesszük a részünk belőle. A Kiskertpiac egy olyan közösség lett, ahol szinte mindig ugyanazokkal a termelői arcokkal találkozol, mindig van pár új is, de alapvetően egy jó hangulatú, egészség- és környezettudatos termelői és kézműves csoport, akik támogatják egymást abban, ahogy tudják. Maga az egész piac csodálatos hangulatú, mi árusítóként kerültünk oda be, de már az első alkalomtól imádjuk, mert sok barátunk lett ott. A Kertportál meg szívesen támogatja a Kiskertpiacot, hiszen a hitvallásunk megegyezik, és a mi olvasóink is ki vannak sokszor éhezve a minőségi tartalomra és a hasonló programajánlókra.
- Mit szeretsz a természetben a legjobban?
A létezését. Amikor nagyjából egy 7 éve megtapasztaltam, hogy Wow, tényleg van aurám, és ez nem csak mese, nem egy számítógépes szoftver generálta színes buborék körülöttem, akkor még inkább elkezdtem az ilyen energiákat is keresni a természetben is. Kislányként is a kertészkedés és a fákkal, virágokkal való játék foglalkoztatott. Kikapcsolt és egyben elvarázsolt. A kertünket is úgy alakítjuk, hogy a természetes valóság legyen meg benne, még akkor is, ha valójában egy ökologikus gazdaságról beszélünk. A természet rengeteg csodát tartogat még az emberiség számára. Ha valaki fogékony rá, mint ahogy mi is, akkor tudja milyen nagyszerű érzés, amikor egy fa vonz önmaga felé. Mikor érzed az erőterét, az auráját. De ugyanígy az állatok is sokkal több információt tartogatnak valójában, mint amit a hétköznapi ember észrevesz bennük. Nálunk minden évben van madáritató több, költő odu, most építünk tavasszal kerti tavat, rengeteg a pillangókat vonzó virágos növényünk, kifejezetten csak azért ültetem őket, hogy csodálhassuk és közelebb hozza hozzánk a valódi természetet. Persze úgy könnyű, ha egy erdő van a kerted másik felén és még otthon is erdőben lehetsz - részben, de akkor is sokat számít a pihenésben is, ha a természet közel van.

- Hogyan jellemeznéd önmagad?
Jó kérdés. Mindenki másképp lát és sokszor én is másképp látom magamat. Annak ellenére, hogy igen sokféle dologgal foglalkozom napi szinten, valahogy az esetek nagy többségében ezt türelemmel és békességgel tudom végezni. Viszonylag nehezen lehet kihozni a sodromból, de ha kihoznak, akkor lesz ne mulass! 
 Viccet félretéve segítőkész vagyok, sokszor még túlosan is, a saját kapacitásaimat is túlszárnyalva. Szeretek tanítani, energiával tölt fel az, amikor látom, hogy embereknek tudtam segíteni, vagy hozzáadni az életéhez a boldogulásához. Egy időben sokan emiatt ki is használtak, de mára már erre is tudatosan odafigyelek, hogy hol van az a határ, amikor még egy közös jó dologról van szó, és mikor válik egyoldalúvá a nagy segítőkészségem. Bennem is ugyanúgy voltak és vannak néha még most is olyan kérdések, hiedelmek, ami önbecsülési kérdéseket vet fel, de kiben nincsenek? Igyekszem helyén kezelni a gondolataimat, érzéseimet, és talán a környezetem ezért is gondolja azt, hogy hatalmas a teherbírásom, hogy soha nem alszom, vagy talán hiperaktív vagyok. A valóságban, amikor tehetem jógázom, napi szinten akár munka közben is mantrázom, amennyire lehet tisztán tartom az elmémet, mert a kapacitásaimra szükség van a családon belül is és a vállalkozásunkban is. 

http://www.kertportal.hu/
http://desszertteszta.hu/
https://www.facebook.com/mindennapitudatosno/?hc_ref=ARRaklcPPRQAHy-Rbq1ZZpcIx5eoqYByBpj3MY-ivFyUAAw_lTJBo3GJTe594YvJk3Q&fref=nf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése