Fotó:Picikék Bögre:Emke szerkó Karkötő:Perla
Imádok teázni. Mindegy, hogy gyógytea vagy gyümölcstea, csak finom legyen. Egyre többször iszom ízesítés nélkül vagy pár csepp házi méz kíséretében. A gyerekek első itala is reggel a tea, legtöbb esetben. Igazi ínyenc vagyok, mert a hársfától kezdve a zöldteáig, a különleges teákat is szívesen megkóstolom. Imádom melegen és hidegen is. De kíváncsi voltam egy igazi teaszakértő hogy látja a teázási szokásokat. Mariann ugrott be rögtön, aki nagyszerű tea kóstolási workshopokat tart Teaprogramok néven és új projektként a teatermesztés magyarországi meghonosításába is belekezdett.
Nálunk
milyen szokása van a teázásnak?
Azt veszem
észre a teakóstolóimon, hogy pozitív irányba változik a teafogyasztási kultúra.
Amikor elkezdtem, néhány évvel ezelőtt még szinte kizárólag a gyógyteák
érdekelték a résztvevőket, hiszen akkor ittak teát, amikor betegek voltak. Ma
már sokkal nagyobb az érdeklődés a valódi teák iránt, felfedezték a fogyasztók
az élvezeti értékét is, hogy „csak úgy” is lehet teázni, kikapcsolódásként,
énidő gyanánt, és ez nagy öröm számomra, hiszen pont ez a küldetésem, hogy
Teázzunk! csak úgy….
A világ mely
táján van egyáltalán legnagyobb szokása, hagyománya?
Még ma is
Kína a legnagyobb teatermelő ország, tartja az első helyét, de fogyasztásban is
élen járnak. Mindennapi italuk a tea, ahogyan Japánban is, de az északi
országokban is sok tea fogy, na meg persze Angliában. Itt már az 1960-as
években több volt az egy főre eső teafogyasztás, mint Magyarországon a
vízfogyasztás.
Melyik nagy
országok hogyan teáznak, ami ismerősen csenghet nekünk vagy ami kiemelkedő, de
nem igazán hallhattunk róla?
Ma már
sokfelé követik a kínai vagy japán szertartás alaplépéseit, ami azt jelenti,
hogy a tea valódi ízére kíváncsi a fogyasztó, mindenféle ízesítés vagy
segédanyag nélkül. De természetesen szeretjük a hagyományokat is, ezek soha nem
fognak teljesen kikopni, legalábbis eseményeken, ünnepségeken a mai napig
fellelhetőek ezek a szokások.
Ilyen pl. Oroszországban
a szamovár, ami tulajdonképpen egy vízmelegítő, és ebből adagolják a meleg
vizet az előzőleg nagyon sűrűre és édesre főzött teához. Édesítésnek dzsemet
vagy vajat használnak, hogy sűrű és laktató legyen.
Vagy
Marokkó, ahol friss mentaleveleket tesznek a teáspohár aljára, és erre öntik rá
a forró teát, ezt kortyolgatják hűsítő gyanánt nagy melegben.
Indiában sok
fűszerrel és cukorral főzik össze a fekete teát, ez az úgynevezett chai típusú
kardamomos, fahéjas, szegfűszeges fűszeres tea.
Angliában
pedig az ötórai tea hagyománya szerint tejjel isszák az erősre készített fekete
teát.
Egy 1983-s igazi orosz szamovár, ami a mi tulajdonunk.
Egy 1983-s igazi orosz szamovár, ami a mi tulajdonunk.
Milyen
kellékek kellenek szerinted egy jó tea előkészítéséhez?
Nem kell sok
és flancos dolgokra gondolni: két edény és egy teaszűrő vagy fedő szükséges az
átszűréshez. Rossz beidegződés az is, hogy teatojásban áztatjuk jó sokáig a
teát. Sokkal inkább csak a tea ízét kapjuk azzal az egyszerű módszerrel,
miszerint egy bögrében vagy kannában áztatjuk a leveleket, majd szűrőn át
átöntjük a csészénkbe, és már ihatjuk is. Tehát a szűrőt csak átöntésre
használjuk. Én így készítem a teáimat, és a tanfolyamokon is ezt a módszert
tanítom.
Milyen a jó
tea és milyen ami nem igazán jó? Mi tesz egy teát jóvá?
Jó tea
leginkább a jól elkészített tea. Ha odafigyelünk az elkészítés módjára, a víz
hőfokára és az áztatási időre, akkor jöhetnek
a minőségi szálas teák, elindulhatunk a felfedezés útján a teák világába. Amíg
nem tudjuk helyesen elkészíteni, csak pénzkidobás teakülönlegességeket
kóstolni. Leggyakoribb hiba hogy a teakészítő túláztatja a leveleket, vagy túl
forró vízzel megégeti, tönkreteszi azokat. Ezeket az aranyszabályokat mutatom
meg és gyakoroljuk a tea tanfolyamokon is, hogy mindenki otthon is el tudjon
készíteni egy tökéletes csésze teát szinte bármilyen alapanyagból. ( http://www.teaprogramok.hu/ )
Te melyik
teát szereted és hogyan inni?
Eddig nagy
kínai tearajongó voltam, most egyre több japán zöld és fehér teát kóstolgatok. Nagy
kedvencem a Genmaicha japán zöld tea, amit pörkölt rizsszemek tesznek igazán
különlegessé és enyhén édessé. Langyos, 70 fokos vízben áztatom csupán 1
percig, és már fogyasztható is. Napi 1-2 csészével iszom belőle. ( http://bolt.teaprogramok.hu/termek/genmaicha-japan-zold-tea/ )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése