2018. július 15., vasárnap

Teázzunk!



                                      Fotó:Picikék    Bögre:Emke szerkó     Karkötő:Perla

Imádok teázni. Mindegy, hogy gyógytea vagy gyümölcstea, csak finom legyen. Egyre többször iszom ízesítés nélkül vagy pár csepp házi méz kíséretében. A gyerekek első itala is reggel a tea, legtöbb esetben. Igazi ínyenc vagyok, mert a hársfától kezdve a zöldteáig, a különleges teákat is szívesen megkóstolom. Imádom melegen és hidegen is. De kíváncsi voltam egy igazi teaszakértő hogy látja a teázási szokásokat. Mariann ugrott be rögtön, aki nagyszerű tea kóstolási workshopokat tart Teaprogramok néven és új projektként a teatermesztés magyarországi meghonosításába is belekezdett.




Nálunk milyen szokása van a teázásnak?
Azt veszem észre a teakóstolóimon, hogy pozitív irányba változik a teafogyasztási kultúra. Amikor elkezdtem, néhány évvel ezelőtt még szinte kizárólag a gyógyteák érdekelték a résztvevőket, hiszen akkor ittak teát, amikor betegek voltak. Ma már sokkal nagyobb az érdeklődés a valódi teák iránt, felfedezték a fogyasztók az élvezeti értékét is, hogy „csak úgy” is lehet teázni, kikapcsolódásként, énidő gyanánt, és ez nagy öröm számomra, hiszen pont ez a küldetésem, hogy Teázzunk! csak úgy….

A világ mely táján van egyáltalán legnagyobb szokása, hagyománya?
Még ma is Kína a legnagyobb teatermelő ország, tartja az első helyét, de fogyasztásban is élen járnak. Mindennapi italuk a tea, ahogyan Japánban is, de az északi országokban is sok tea fogy, na meg persze Angliában. Itt már az 1960-as években több volt az egy főre eső teafogyasztás, mint Magyarországon a vízfogyasztás.

Melyik nagy országok hogyan teáznak, ami ismerősen csenghet nekünk vagy ami kiemelkedő, de nem igazán hallhattunk róla?
Ma már sokfelé követik a kínai vagy japán szertartás alaplépéseit, ami azt jelenti, hogy a tea valódi ízére kíváncsi a fogyasztó, mindenféle ízesítés vagy segédanyag nélkül. De természetesen szeretjük a hagyományokat is, ezek soha nem fognak teljesen kikopni, legalábbis eseményeken, ünnepségeken a mai napig fellelhetőek ezek a szokások.
Ilyen pl. Oroszországban a szamovár, ami tulajdonképpen egy vízmelegítő, és ebből adagolják a meleg vizet az előzőleg nagyon sűrűre és édesre főzött teához. Édesítésnek dzsemet vagy vajat használnak, hogy sűrű és laktató legyen.
Vagy Marokkó, ahol friss mentaleveleket tesznek a teáspohár aljára, és erre öntik rá a forró teát, ezt kortyolgatják hűsítő gyanánt nagy melegben.
Indiában sok fűszerrel és cukorral főzik össze a fekete teát, ez az úgynevezett chai típusú kardamomos, fahéjas, szegfűszeges fűszeres tea.
Angliában pedig az ötórai tea hagyománya szerint tejjel isszák az erősre készített fekete teát.



                                     Egy 1983-s igazi orosz szamovár, ami a mi tulajdonunk.

Milyen kellékek kellenek szerinted egy jó tea előkészítéséhez?
Nem kell sok és flancos dolgokra gondolni: két edény és egy teaszűrő vagy fedő szükséges az átszűréshez. Rossz beidegződés az is, hogy teatojásban áztatjuk jó sokáig a teát. Sokkal inkább csak a tea ízét kapjuk azzal az egyszerű módszerrel, miszerint egy bögrében vagy kannában áztatjuk a leveleket, majd szűrőn át átöntjük a csészénkbe, és már ihatjuk is. Tehát a szűrőt csak átöntésre használjuk. Én így készítem a teáimat, és a tanfolyamokon is ezt a módszert tanítom.

Milyen a jó tea és milyen ami nem igazán jó? Mi tesz egy teát jóvá?
Jó tea leginkább a jól elkészített tea. Ha odafigyelünk az elkészítés módjára, a víz hőfokára és az áztatási időre, akkor  jöhetnek a minőségi szálas teák, elindulhatunk a felfedezés útján a teák világába. Amíg nem tudjuk helyesen elkészíteni, csak pénzkidobás teakülönlegességeket kóstolni. Leggyakoribb hiba hogy a teakészítő túláztatja a leveleket, vagy túl forró vízzel megégeti, tönkreteszi azokat. Ezeket az aranyszabályokat mutatom meg és gyakoroljuk a tea tanfolyamokon is, hogy mindenki otthon is el tudjon készíteni egy tökéletes csésze teát szinte bármilyen alapanyagból. ( http://www.teaprogramok.hu/ )

Te melyik teát szereted és hogyan inni?
Eddig nagy kínai tearajongó voltam, most egyre több japán zöld és fehér teát kóstolgatok. Nagy kedvencem a Genmaicha japán zöld tea, amit pörkölt rizsszemek tesznek igazán különlegessé és enyhén édessé. Langyos, 70 fokos vízben áztatom csupán 1 percig, és már fogyasztható is. Napi 1-2 csészével iszom belőle. ( http://bolt.teaprogramok.hu/termek/genmaicha-japan-zold-tea/ )






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése