2018. november 19., hétfő

Mindennapok





Van valami, ami kikapcsol a mindennapokban? Valami, amitől szebb, könnyebb lesz a napod? Zene, tánc, séta, nevetés, közös összebújás, olvasás? Téged mi zökkent ki a szürkeségből, a búból, bánatból?


Mindenki máshogy vezeti le a napi feszültséget, a dühét. Mert bizony levezetni kell! Fontos dolog, hogy ne robbanjunk szét. Ne hatalmasodjon el rajtunk a rossz. Csak nem mindegy hogyan. Sokan sokfélék vagyunk és számtalan lehetőség közül válogathatunk a jó kedv elérése érdekében.
Van, aki arctalanul, egy internetes közösségben osztja az észt, tanácsokat, jótéteményként feltüntetve.  Mások leszólása, megalázása, kioktatása által bizonyítja magának a fölényt, megnyugvást. 
Aztán vannak azok a típusok, akik a családtagjaikon élik ki dühük. Csak egy kis kiabálás itt, egy hangos szó ott és szép lassan mindennapos lesz, mert észrevétlen bekúszik a mindennapokba. Sajnos ez sem a legjobb módja.
Aztán vannak azok, akik egy másik anyukának szólnak be a játszótéren, az oviban, frusztrációjuk levezetve rajta vagy a szomszédnak, menyüknek, anyósuknak...
Könnyebb más szemében a szálkát, mint sajátban a gerendát…Ez sem hozhat tartós nyugodtságot!
És persze akik az evésben, sportban, szabadidős elfoglaltságban vezetik le. Némelyik jó, másik kevésbé...
Sorolhatnám napestig, ki milyen technikákat használ, de nem teszem. Inkább megmutatom, hogy a kis családunk hogyan szokta. Mert nem csak apa, anya lehet ideges, hanem a csemete is egy kiadós, hosszú nap után vagy egy rosszul induló reggelen. Így sokszor ránk fér a rohanó világban egy kis levezetés.

- Nálunk él még a jóféle hagyomány, hogy közös vacsorázás közben beszéljük meg a napunk, mesélünk rosszról, jóról. A gyerekek igénylik is, hogy elmesélhessék a rosszat, bosszantót, szívfájdalmuk vagy éppen az ellenkezőjét, a napi jót. 
Ha valakinek kiöntöd a szíved, elmeséled a rossz érzés okozóját, rögtön megkönnyebbülhetsz. Akár családtagodnak, akár barátnak vagy majdnem vadidegennek teszed, arc és név nélkül, de könnyebb lesz, hidd el!

                                    Picikék fotó

- Nevetés! Nevessetek sokat, hosszan! Mindegy, hogy egy mesén, filmen, vicceken...csak nevessetek!

- Egy jó fajta alvás elmos minden rosszat. Csak sajnos nem mindig kivitelezhető. Pedig egy fél órácskára ledőlni egy főnyeremény! Mindjárt fényesebben ragyog a nap is!

- Bevallom, én klaviatúrát ragadok és kiírom magamból legtöbbször a bánatom. Megkönnyebbülök tőle. Leírva teljesen banálisnak tűnik a hatalmas dolog, amiért idegeskedem. És egy kattintással kitörölhető, ha úgy akarom. De ceruzát ragadva, papirosra leírva, régimódi dologként is jó. Elégethető, széttéphető!

- A stressz levezetés egyik legjobb módja még a takarítás. Én porszívócsövet ragadok sokszor. Ha csillog-villog a lakás, akkor férj két dologra gondolhat. Vendégek jönnek és megejtem a nagytakarítást vagy rettentő ideges voltam aznap. Vicces, így leírva, de tényleg idegességemben takarítani kezdek. Legalább elmondható, hogy az meglátszik és profitál a család is belőle. Míg előbbit csak az olvasóim értékelheti maximum. Pakolok, porszívózok, teszek-veszek. Igazán megnyugtat.

- A sütés is jó levezető technika. Egy kiadós kenyértészta gyúrás megnyugtató tevékenység, illatos végeredményével együtt. Püfföld a tésztát, gyúrd, dagaszd!
Ezt is szereti a család, mint levezető tevékenységet. Én megnyugszom tőle, nekik tele lesz a pocakjuk.

- Egy nagy táncolós, viháncolós óra is igen eredményes. Megmozgat, levezeti a feszültséget és jó kedvünk támad tőle. Egy kiadós séta, bringázás, torna szintén az az elfoglaltság, ami segíthet, ha feszültek vagyunk vagy szomorúak. Nem beszélve arról a jótékony hatásáról, hogy a külcsínt is szépíti és olyan anyagokat termel a szervezetünkben, amik feledtetik a rosszat.

- Vidékiként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy elmegyünk egy kis erdőkerülésre, sétára vagy ki az udvarba kertészkedni, és a friss levegőn elillan minden rossz hangulatunk rögtön. Tuti módszer a nyugodtság eléréséhez!

- Kézműveskedés, rajzolás, színezés, festés, gyurmázás szintén az a tevékenység, ami látványos eredményhez vezethet. Igaz van az ember, akit a színezés nem nyugtat, hanem ellenkezőleg, felidegeli magát tőle. Nem kell profi asztaldísznek, festménynek lennie annak, amit elkészítesz, elég, ha az alkotó tevékenységed megnyugtat, eltereli a figyelmed.

- Engem az esti olvasás az, ami elrepít egy más világba, megszüntetve a napi rosszat még. Ezt szinte minden nap használom. Jó, hogy teljesen máshol leszek egy szempillantás alatt, más valaki, pár oldal olvasása erejéig. Ha olyan könyvet fogok ki, akkor még hálás is leszek a mostani életemért, bosszúságaimért, mert jóval kisebb a könyvben szereplőkéhez képest.



Neked milyen technikád van a nyugodtság elérésére? Hogyan vezeted le a dühöd?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése