2018. február 16., péntek

Játék, nem játék





Műanyag flakon, üres papírdoboz, gyógyszeres pipetta, fakanál, papucs, műanyag tál, kupak...
Na mi a közös bennük?
Akinek van kisgyermeke, bizonyára rögtön rávágta, gyerekjáték.
Ezek olyan használati tárgyak, amit mi kidobnánk, de a gyerek szívesen játszik vele, pedig tele a szobája fejlesztő, kézügyességi, memória játékokkal és autókkal, kockákkal, babákkal. 
Emlékszem, Danci fakanállal és műanyag tálakkal főzőcskézett legszívesebben. Vikinek csak egy ceruza és papír kell, szívesen lefoglalja magát órákig. Andris pedig tegnap fél napot eljátszott egy popsikrémes üres dobozkával és az üres gyógyszeres pipettájával, amit kivett, bele tette újra, majd megint bele tette. 
Akkor minden vesszük mi a drága, fényes-ékes játékokat?
Persze az ember szívesen kivenné a gyerek kezéből ezeket a hiábavalóságokat és adná a kezükbe a karácsonyra nagy nehezen összekuporgatott játékot. De ne tegyük. Ha valami ilyen van a kezében, azzal is tanul, fejlődik. Vannak baba kockáink, de tudom, hogy Andris most tanulja a tárgyak egymásba tételét.
Vannak drága, mindenféle mesefigurás színezőink, de tudom Viki nagyon szépen fog írni, olvasni, mert már most erősíti a kis kezét, formálgatja a tudását vele.
Dancit meg érdekli a sütés-főzés. Sokszor áll mellettem és nézi, miből készül a vacsora. A tojás törés még nem megy a legjobban neki, de hagyom. Így nem veszik el a lelkesedés. Tudja, hogy sok ételbe milyen alapanyagok kellenek már. Szeret kevergetni, kérdezősködni. 
A drága játékokat meg egye meg a franc. Majd eladom vagy valami.
Ugyan itt drága, népszerű, készségfejlesztő játékok eladóak!

Hogy ez mennyire mutatja meg, hogy mik lesznek nagynak, azt nem tudom. 
Én mindig rajzoltam. Ma már olvasok és írok.:)
De ha előremutató, akkor Danci szakács, cukrász lesz vagy táncos, énekes.
Viki rajzművész lesz vagy színésznő. De lehet Csizmás kandúr.
Andris elektromos dolgokkal fog foglalkozni vagy cipész lesz. De papírfeldolgozó is lehet, mert mindenféle papírt megeszik, ha nem veszem észre. 

Nálatok mi a kedvenc játéka a gyereknek? És ez alapján mi lesz , ha nagy lesz? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése