2017. november 18., szombat

Anyukák, akik mertek nagyot álmodni- A. O. Esther és az írás



Esztert a könyves blogomon keresztül ismertem meg. Egy csupa szív, rokonszenves nő, aki vidám, mosolygós szinte mindig. Ám az élet nem osztott neki jó lapokat egy ideig. Eltűnt a könyves életből, könyveivel együtt. Ám most újult erővel, energiákkal és ötletekkel telve ismét itt van. Ennek szívből örülök. Így az anyasággal és az íróssággal kapcsolatban rögtön ő jutott az eszembe a legkiválóbb interjú alanynak. Hiszen a könyvek, az olvasás, a magyar írók segítése az egyik fő témám a másik blogomon. Itt pedig az anyaság. Mindkettő ráillik Eszterre.



Fogadjátok sok szeretettel A. O. Esthert a Frigg rokkája, az Összetört glóriák és a Gombnyomásra sorozat megálmodóját!

- Több gyerek anyukája vagy. Már magában az kihívás. De hogy egyezteted össze a gyerekeket, a gyerekes elfoglaltságokat a házimunkával, az én idővel és a munkáddal?
​ Nem minden nehézség nélkül. A gyerekek és a háztartás gyakorlatilag 24 órás elfoglaltságot jelentenek, ráadásul eddig több magazinnál is főállású újságíróként dolgoztam, ahonnan finoman szólva is kiégett aggyal értem haza minden este. Írni emellett - bármennyire is szerettem volna -, egyáltalán nem tudtam, és bár egzisztenciálisan a könnyebbik utat jelentette volna az újságírólét, úgy döntöttem, lesz, ami lesz, otthon maradok, és újra regényeket fogok írni. Ez a rögös út, de engem ez tesz boldoggá. És ami a legfontosabb, nem vagyok egyedül: Zsolti nem csak a másik felem, hanem a patrónusom is, aki tűzön-vízen át megy a céljainkért. Mellette minden nap elhiszem, hogy mindent elérhetünk, amit csak akarunk. 

- Mi is a munkád pontosan?
Főállású író. :) Korábban tizenöt éven keresztül szerkesztő-újságíróként dolgoztam különböző magazinoknál. 

- Az emberek azt gondolják, az írás, egy könyvet megírni és kiadni olyan könnyű dolog. 
​Mennyi munkád van a kiagyalástól, a megírásig, javításig, borító tervezéstől a boltokba, vevőkhöz eljuttatásig egy könyvnél?
​Nem elég. :) Attól, hogy v​alaki könyvet ír, még nem lesz író. Az olvasóitól válik azzá. Ha megtalálja azokat az embereket, akik beleszeretnek a hangjába és hűségesen követik őt, a könyvei pedig rendre elfogynak a polcokról. Regényt írni művészet, hiszen a semmiből teremtened kell egy sajátos világot, benne hús-vér szereplőkkel, akiket a legapróbb részletességgel látnod kell. A ráncaikat, a szeplőiket, az erősségeiket, a gyengeségeiket, a lelkük legmélyebb bugyraiban rejtőző félelmeket és az elhallgatott titkokat. Aztán meg kell álmodni a történetet, majd a karaktereiddel együtt végigjárni az összes színhelyet, velük együtt átélni minden örömteli, izgalmas és tragikus kalandot. Ezt csak megszállottan, teljes erőbedobással lehet csinálni, és így is teljesen kiveszi az embert. A kiadás, ha lehet, még nagyobb munka, hiszen minden szálat össze kell fésülni: kiadó, korrektor, designer, tördelő, szerkesztő, nyomdászok, sales folyamatok - ez hetekbe, hónapokba telik, miközben mindent újra és újra ellenőrizni kell. Nálunk ezt Zsolti viszi a vállán, így rólam gyakorlatilag minden terhet levesz, ezért tudok három év kihagyás után újra írni. A borítókat együtt tervezzük, azokon jókat tudunk vitatkozni. Az eladás száz százalékosan az ő munkája, de nagyon jó ebben, ahogy a közösségi oldalak és a webshopunk kezelésében is.



- Mi a legnehezebb és mi a legszebb dolog az írásban, gyerekek mellett?
​A legnehezebb, hogy olyan időszakot találjak, amikor háboríthatatlanul írhatok. Miután oviba és iskolába visszük a gyerekeket, délutánig lenne időm írni, de ilyenkor főzök, mosok, takarítok, bevásárolok, válaszolok a leveleimre, telefonálok, netezek, stb... ezekkel pedig hamar elmegy a nap, ráadásul az igazi alkotó időm éjszaka lenne, de addigra nagyon elfáradok. Ha nem én olvasom az esti mesét a 4 gyereknek, hanem Zsolti, én vagyok az első, aki elalszik. :))
Minden írónak megvan a maga kreatív időszaka: nekem ez este 10 és hajnali 3 között van. Ilyenkor valahogy a sötétség, a csillagos ég, a hűvös levegő és az est misztikuma brutális író-energiával tölt fel, ilyenkor nem is látom a klaviatúrát, olyan gyorsan gépelek. Ha másnap alhatok, minden éjjel megírok egy teljes fejezetet.




 - Mit szólnak a gyerekek ahhoz, hogy anya író?Olvasták már valamelyik könyved?
​Nekik ez ugyanolyan természetes, mintha fodrász lennék vagy zöldséges. Nekik Anya vagyok, aki történetesen napközben regényeket ír. :) Ők még nagyon picik a könyveimhez: Iza még csak 5 éves, Dorka pedig ugyan már 9 éves, hagyom, hogy előbb néhány kötelező olvasmányon rágja át magát. El kell jutnia arra a szintre, amikor már nem a ​betűket, hanem a történetet látja a fejében, amit olvas - ha ezt eléri, odaadom neki az összes könyvemet. :)

 - Mik a terveid a jövőre nézve?
Zsoltival szeretnénk kiadni a Frigg rokkája 4-5-6. részét​, aztán újranyomnánk a korábbi regényeimet, mert rengetegen keresik és a boltok is várják őket​. 
​2018-ban szeretném megírni a Glóriák 7. kötetét és 
a Lélekváltók​ ​című regényemet, ezen túl tervben van két új sorozat is... 
Januártól országos könyves​ turnéra szeretnénk​ indulni, a webshopunkat bővíteni, a nemzetközi piacon jelen lenni. Rettentő sok tervünk van, de kitartóan dolgozunk a megvalósításukon, így hiszem, hogy szép sorban minden összejön.

- Kívánom, hogy sikerüljenek a terveid úgy, ahogy megálmodtad.
Eszter könyveit itt megrendelhetitek. 


aoestherwebshop.hu




De nem csak könyveket ír, hanem gyönyörű ékszereket is vásárolhattok nála.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése