2018. január 9., kedd

Anyukák, akik mertek nagyot álmodni- Viki az Isara hordozói nagykövet








Aki ismer, tudja, hogy a hordozás szerelmese vagyok. Fontos abból is a helyes hordozás. Imádom, mert a babák közel vannak hozzám, van két szabad kezem és mégis érzem a szuszogásuk. Így mindhárom gyereket hordoztam, hordozom. De sajnos még nagyon sokan félnek tőle, idegenkednek. Kap az ember lánya beszólásokat. Fals igazságokat. Nem mindegy hogy hordozunk. Így most egy Hordozós nagykövetet interjúvoltam meg, aki bemutatja a márkát is és ír a hordozásról.





- Anyuka vagy, ugyanakkor dolgozó nő is. Hogy tudsz mindent teljes szívvel, idővel elvégezni?
Ezt a kérdést már én is sokszor feltettem már magamnak, elsősorban az időbeosztás miatt, hiszen lelkesedésből nincs hiány. Alapvetően azt gondolom, hogy ha olyan dolgokkal foglalkozunk, amik feltöltenek és nem rabolják az energiánkat, fáradtan is tudjuk mozgósítani a tartalékainkat. Sokszor egyébként csak utólag csodálkozom rá egy-egy zsúfoltabb időszak után, hogy vajon hogy tudtam minden fronton helytállni, és bizony van jó pár anyuka, akit legszívesebben megtapsolnék azért, amiért nap mint nap véghez visz. Elsősorban nem azokra gondolok, akik reflektorfényben vannak, hanem például azokra, akik segítség nélkül, egyedül nevelik egy vagy több gyereküket.  

- Jut időd mindenre, mint háztartás, gyerek, munka, hobby, pihenés?
Egyáltalán nem egyszerű úgy zsonglőrködni az idővel, hogy minden megvalósuljon, bevallom, nem is szokott mindig sikerülni. A mindennapjaimban a kisfiamé a főszerep, szerencsére nagyon sokat vagyunk együtt. Ennek csak az a hátulütője, hogy a munkára (ami egyben a hobbym is) általában csak akkor van időm, amikor ő alszik. Sokszor nevetek a korábbi önmagamon, amikor még gyerek nélkül azt hajtogattam, mennyire nincs időm semmire… Ma már látom, mennyire rosszul gazdálkodtam akkor az idővel: a napom most is 24 órából áll, mégis sokkal több dolog fér bele, mint korábban. A háztartási teendőkben igazán sokat segít a férjem (aki nem csak szeret, de tud is főzni), ennek ellenére vannak olyan napok, amikor minden a feje tetejére áll, és hálát adunk az égnek, hogy nem toppannak be váratlan vendégek…   




- Hogy kerültél kapcsolatba a hordozással?
Először csak elméleti szinten ismerkedtem meg a babahordozással, ami aztán észrevétlenül a mindennapjaim részévé vált. (Nem is tudom, milyen lesz majd, ha eljön a nap, amikor a kisfiam már nem lesz "vevő" a dologra, annyira a szívemhez nőtt!) De hogy a kérdésedre válaszoljak: a babahordozásról szerintem mindenki hallott, sőt szerencsére láthat is példákat maga körül, hiszen egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Igazán nagy örömmel tölt el, hogy jártunkban-keltünkben már nagyon sok jó példát láthatunk magunk körül, és egyre több baba vagy totyogó szemléli a világot hordozókendőből, csatos hordozóból vagy épp karikás kendőből. Arra, hogy a hordozás nem csupán egy újabb hóbort, Prof. Dr. Bagdy Emőke világított rá elsőként, akivel volt szerencsém többször is interjút készíteni. Ő széleskörű kutatást is végzett Magyarországon, aminek eredményei is alátámasztják, milyen sok áldásos hatása van a hordozásnak, mind a gyerekekre, mind a szülőkre nézve - szándékosan nem csak az anyukákat említettem, mert bizony a hordozás nem csak női kiváltság, az apukák is rákaphatnak. Emőkét hallgatva határoztam el, hogy ha majd nálunk is aktuálissá válik, biztosan hordozni fogom a gyerekünket, nem is sejtve, hogy milyen sokat köszönhetünk majd a hordozásnak.

- Mit ad neked maga a hordozás?
Nem sokkal azután, hogy eldöntöttem, hogy én is csatlakozom a hordozós anyukák táborába, kiderült, hogy úton van a kisfiunk. A babavárás csodás élményekkel ajándékozott meg, igaz, nálunk elmaradt az az utolsó hónap, ami sokak számára gyötrelmes, ugyanis Tommy a 35. héten, koraszülöttként jött a világra, alig nyomott többet 2 kilónál. Azt leszámítva, hogy pici súllyal született, hála az égnek semmi gond nem volt vele, csak pár napra került inkubátorba, a biztonság kedvéért. A hordozókendő már benne volt a kórházi csomagomban is, de csak bátortalanul vettem elő, mert olyan kis törékeny baba volt, nem is tudtam, hogyan kezdjek hozzá. Egyik este, amikor csend és nyugalom honolt az osztályon, az egyik doktornő odajött hozzám, és elkezdtünk a kenguru-terápiáról beszélgetni, ami a koraszülöttek számára különösen fontos, hiszen a szüleik közelsége igazi gyógyír. Így kezdtük el Tommyval a kenguruzást, amiben nagy örömömre az apukája is szívesen részt vett. 
Amikor megtudod, hogy kisbabád lesz, nyilván nem tervezed úgy, hogy koraszülöttként érkezik majd. Így voltam ezzel én is, végül mégis sürgősségi császárral látta meg a napvilágot a kisfiam. Ez így leírva elég ijesztően és szomorúan hangozhat, mi mégsem traumaként éltük meg, amit annak a fantasztikus kórházi csapatnak köszönhetünk, amelyik hihetetlen emberséggel és maximális szakmai felkészültséggel mindent megtett azért, hogy számunkra is pozitív élmény legyen az, hogy szülővé váltunk. (Tommy Olaszországban, Palmanovában született.) Azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy ne érezzek csalódottságot, amiért a vártnál hamarabb ért véget számomra a várandósság, a babahordozás viszont napról-napra kárpótolt a veszteségért, vagyis engem is "gyógyított", Tommy pedig egyre szebben gyarapodott, és az első pillanattól kezdve nagyon kiegyensúlyozott baba volt.
Ezt azért fontos elmondani, mert - nyilván nem megalapozatlanul - sok szakértő azt állítja, hogy ha a babát elszakítják az anyukától a születése utáni órákban és napokban, az akár visszafordíthatatlan károkat is okozhat a kapcsolatukban. Én akkor nem foglalkoztam azzal, hogy ez a kijelentés feltételes módban íródott, készpénznek vettem, hogy (önhibámon kívül) valamit elrontottam, amit képtelenség helyrehozni. Szerencsére ma már tudom, hogy nem kell kétségbeesniük azoknak a szülőknek, akik velünk egy cipőben járnak - persze, a legideálisabb az lenne, ha minden kicsi időre születne és rögtön az anyukájával lehetne, de ha ez valamiért meghiúsul, nem jelenti azt, hogy vége a világnak! Én leírhatatlanul hálás vagyok mindazért, amit a babahordozástól kaptunk, óriási segítséget jelentett Tommynak és nekem is, nem csak testileg, hanem lelkileg is. 




- Mit jelent az, ha valaki egy hordozós nagykövet?Mivel jár? Milyen előnyök származnak belőle? Mi a pontos munkád ezzel kapcsolatban?
Az ISARA felhívását látva egy percig sem gondolkodtam azon, hogy jelentkezzem-e a “hordozós nagykövet” programba, aminek keretén belül a feladatom az, hogy hírét vigyem egyrészt a babahordozásnak, másrészt az ergonomikus babahordozás fontosságának. Az ISARA szó filippínó nyelven azt jelenti: közel hozzád – ez tökéletesen megtestesíti mindazt, amit ez a márka képvisel. Nem csak abban segít, hogy a gyerekek olyan közel legyenek a szüleikhez, mint a borsó, meg a héja, hanem a hordozás iránt érdeklődőkhöz és a vásárlóikhoz való viszonyukat is tükrözi. Egy kivételes csapat dolgozik azon, hogy az ISARA minél több kisgyereket és szülőt boldoggá tegyen, s azt hiszem, ezt maradéktalanul teljesítik is, látva az elégedett ISARA-felhasználókat.
Mivel mi most Olaszországban élünk, hordozós nagykövetként nem csak a magyar anyukáknak segítek, hanem egy picit az olaszoknak is. Igazán izgalmas kalandnak lehetek most részese, Olaszországban ugyanis már fut, Magyarországon pedig hamarosan elindul az úgynevezett Travelling ISARA kampány, melynek keretében a jelentkezők 1 hétig tesztelhetik az ISARA hordozókat, amikről aztán kíváncsian várjuk a véleményüket. Eddig rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk, ám az ISARA-nál az építő kritikát is nagyra értékelik, és a fejlődés lehetőségét látják benne.

- Hogy kerültél kapcsolatba az Isara hordozókkal?
Ahogy Tommy nőtt, úgy változtak a hordozási szokásaink is: a rugalmas kendő, amit a kórházba magammal vittem, pici babák hordozására alkalmas. Hogy megtaláljam az igazit ezen a téren is, beleástam magam a témába, és ekkor körvonalazódott, hogy egyáltalán nem mindegy, mit választunk a hordozáshoz. Nagy hiba az alapján dönteni, hogy a kiszemelt hordozó passzol-e a ruhatárunkhoz, illetve hogy tetszik-e a színe, a mintája, az elsődleges, amit szem előtt kell tartanunk, az az, hogy ergonomikus legyen, az ISARA termékek pedig tökéletesen megfelelnek minden előírásnak, és bababarát alapanyagok felhasználásával készülnek.

- Miért ajánlanád a hordozást, kiknek elsősorban?
Teljesen komolyan mondom, hogy a hordozást szerintem mindenkinek ki kellene próbálnia! Akinek koraszülött, hasfájós, rosszul alvó, fogzástól gyötört a babája, annak sok könnycseppet megspórolhat a hordozás, de a mosolygós, kiegyensúlyozott babák szüleinek is ajánlom, pont azért, hogy a kicsik ilyenek is maradjanak! Hatalmas segítség lehet azoknak is, akiknél kis korkülönbséggel követik egymást a gyerekek.

- Az Isara termékek mitől mások, jobbak a piacon kapható hasonlóknál?
Az ISARA márkát Monica Olariu, egy nagyszerű anyuka álmodta meg, aki hordozási tanácsadó és két kisgyerek büszke anyukája. Tudni kell még róla, hogy szívét-lelkét beleteszi a munkájába, és magánemberként is elbűvölő. Mielőtt megszülettek volna a gyerekei, egy bankban dolgozott, azt a tapasztalatot, amit ott szerzett, remekül kamatoztatja az üzleti életben. Az ISARA hordozók különlegessége, hogy "együtt nőnek" a gyerekekkel, ugyanis széltében és hosszában is lehet állítani őket, így tökéletesen személyre szabhatók, és nem utolsó sorban szemet gyönyörködtető dizájnnal készültek. Erről bárki meggyőződhet a www.isara.ro oldalon, valamint az ISARA és a Love ISARA nevű csoport Facebook oldalán, ahol természetesen örömmel fogadják azokat is, akik nem rendelkeznek ISARA hordozóval. Már csak azért is, mert gyakran indulnak itt olyan nyereményjátékok, amelyek során Fortuna kegyeltjei egy-egy ISARA hordozóval gazdagodhatnak! Számomra igazán nagy öröm volt látni, amikor az egyik hordozókluboknak szervezett nyereményjátékban épp egy kecskeméti klubnak kedvezett a szerencse!

- Melyik a kedvenc Isara terméked?
Ajjaj, ez fogós kérdés! Nehéz egyetlen terméket kiemelni, mégis azt mondom, hogy nálunk szerelem volt első hordozásra az ISARA V3 Full Wrap Conversion lime színben. Az organikus és kiváló minőségű anyagok, amiket a hordozók előállításához használnak, hihetetlenül kényelmessé teszik a hordozást, nem véletlen, hogy az ISARA számtalan szakmai és dizájn díjjal is büszkélkedhet, még így is, hogy viszonylag fiatal márkáról van szó.    

- Oszlassuk el a tévhiteket. Milyen a jó hordozás? Mikortól és kinek ajánlható? Mire figyeljünk vele kapcsolatban? Kinek nem ajánlott?
Először is köszönöm ezt a kérdést, azt gondolom, hogy sokak számára hasznos lehet. Mi egy rugalmas kendővel kezdtük a “hordozós karrierünket”, ennek a használata egyszerű, ám amikor a picik elérik a 6-7 kilós súlyt, akkor át kell állni például a szövött kendőkre. Ezek már nagyobb gyakorlatot igényelnek, de ez ne tántorítson el senkit! A legjobb, ha megkeressük a hozzánk legközelebb működő hordozóklubot, és egy szakképzett hordozási tanácsadótól kérünk segítséget. Ha ők vezetnek be a hordozás csodás világába, biztosak lehetünk benne, hogy nem ártunk sem a babának, sem magunknak. A helytelen hordozással – például egy nem ergonomikus csatos hordozóval, amiből még mindig akad jó pár a piacon! – nagy terhelésnek tesszük ki a kicsik csípőízületeit, ami akár komolyabb gondot is okozhat a későbbiekben, magunknak pedig akár makacs hátfájást is okozhatunk, ha nem vigyázunk. A nem ergonomikus hordozóeszközök “előnye”, hogy általában elég kényelmetlenek, így a babák is nyűgösek bennük és rövid idő után a szülő számára is nehézséget okoz a hordozás. Dióhéjban azt mondhatjuk, hogy az ergonomikus hordozók legfőbb ismertetőjegye, hogy a gyerekek lába M-alakot formál bennük, azaz a térdük picit magasabban helyezkedik el, mint a popsijuk. Azok a hordozók sem ergonomikusak, amelyek lehetővé teszik, hogy a baba elől hordozásnál háttal legyen a szüleinek – sajnos a Másnaposok című filmnek köszönhetően sokan gondolják úgy, hogy ez is a helyes hordozás kategóriájába tartozik, pedig ez egyáltalán nem igaz. 




- Hol lehet beszerezni nálunk az Isara termékeket?

A www.isara.ro oldalon megtalálható az összes modell, az idei év újdonsága, hogy nem csak csatos hordozókból és ahhoz tartozó kiegészítőkből válogathatunk, mivel az ISARA is előrukkolt karikás kendőkkel és szövött kendőkkel is, amikről már fotókon is látszik, hogy mennyire puhák, kezdők számára is álom velük kötni. Annak ellenére, hogy az anyaguk finom és lágy (a mintájuk között pedig találunk kifejezetten apa-kompatibiliseket is!), a nagyobb gyerekeket is tökéletesen tartják, ezt saját tapasztalatból mondom, a kisfiam 15 kg, mégis napi rendszerességgel élvezzük az ergonomikus ISARA hordozók áldásos hatásait.  









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése