2018. március 18., vasárnap

Anya vagy!




Nőnap elmúlt már, anyák napja nincs még. De belőlem mégis kikívánkozik, és nem bír várni.
Minden anyának egy nagy elismerés jár!
Ezt sokan elfelejtik sajnos. Csak egy anya. Nem csak egy anya, hanem az Anya
Mi neveljük ki a legújabb generációkat. A mi munkánk a legfontosabb. Nem mindegy, hogy egy gyámoltalan kis újszülöttből milyen felnőtt lesz, a hatásunkra.
Az anyák, akik otthon vannak és 0-24 órában egész nap "dolgoznak". Hiszen itt nincs betegszabi, szabadság, pihenő idő. A mi munkánk ezek a mini emberek felnevelése, életben tartása. Egész nap teszünk-veszünk, robotolunk, megyünk, puszikat osztunk, bibiket gyógyítunk. Nem lehetünk betegek. Nem kuckózhatunk be egy jó könyvvel és némi borral/csokival/teával/kávéval, amikor csak akarunk. Nem mehetünk el akkor bárhová, amikor mi akarunk. Sokszor a testünk sem csak a mienk. 
A szívünk viszont már sosem lesz csak a mienk. Mert a gyerekeink örökre benne vannak. Velünk vannak.

Azoknak az anyáknak további elismerés jár, akik ez mellett otthon dolgoznak. Neked lehet, hogy csak egy báb, baba vagy takaró, egy adóbevallás, amit otthon csinál és nem munka. Pedig az. Megosztott figyelemmel, a minimális szabadidejét feláldozva próbál a gyerek/gyerekek mellett boldogulni. Mer tenni azért, hogy legyen bevétele is, nem csak az állam alamizsnája. Mert anyaként nem vagyunk megfizetve, csak gyermekeink által. A háztartás, gyerek, férj mellett dolgozik is. Sokszor éjjel, mikor elcsendesedik a ház. Alvásidejét áldozza föl, hogy megvarrja azt a játék babát, amit te megveszel és lehet, hogy a sarokba hányódik majd, holott ő a szívét is bele varrta. Vagy elkészíti azt a bögrét, amit te reggel fitten kiemelsz a konyhaszekrényedből és megiszod a nap első kávéját. Neki lehet hogy a sokadik lesz már, alvás nélkül.

Dicséret illeti azt az anyát is, aki reggel a munkahelyére igyekszik. Az anyaság nem egy kabát, amit  a munkahelyedre belépve leteszel. Akkor is anya vagy. Nehéz kizárni a gyermekeid képét az agyadból, hogy ne rájuk gondolj, hanem az elvégezendő feladataidra. Aztán este, mikor haza érkezel, ki kell zárnod a munkád, hogy a gyerekeid legyenek a legfontosabbak. Nehéz ez. Mintha két személy lennél. Pedig csak egy vagy. Anya!

Este a sürgősségin feküdtem, 3 napos kínzó fejfájás közben, infúzióval a kezemben, és akkor is a gyerekek jártam a  fejemben. Velük vajon mi lehet? Alszanak már? Nem sírtak?

Mert az anyaság egy élet hosszig tartó non-stop üzemmód 0-24 órában!
És igenis minden anyának elismerés jár! Mert munkája van. Anya.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése