Satsuma

2018. március 24., szombat

Demeter csokoládé



Mindig gondban vagyok, hogy húsvétkor, mikuláskor milyen jó minőségű, ám finom csokit vegyek a gyerekeknek. Tudtátok, hogy az egyik kedvenc csoki üzememben kaphatóak nem csak díszített, különleges csokoládék, hanem szaloncukrok, húsvéti tojások is?
Ez pedig a Demeter csokoládé manufaktúra.


- Hogyan és mikor jött létre a Demeter csokoládé? 
A Demeter Chocolate Kft 2012-ben alakult, de előtte már egyéni vállalkozás keretében 2000 óta készítünk csokoládét.

- Mesélnél, hogy kik a létrehozók és milyen körülmények együttállása miatt jött létre?
2000 és 2012 között kimondottan csak közép kategóriás csokoládék gyártásával foglalkoztunk kis manufaktúránkban.
 2011-ben az első Édes Napok fesztiválon ismerkedtünk meg a kézműves csokoládéval és ekkor határoztuk el, hogy mi is készítünk ilyen termékeket.
A kft-t 2012-ben én Demeter Zsuzsi alapítottam csak a kézzel készült csokoládé készítésre, egy ideig párhuzamosan futott egy telephelyen a 2 tevékenység, majd úgy döntöttünk, hogy a kézzel készült prémium csokik és a tömeg csokik elkülönítve, de megférnek egymás mellett.
Manapság már egyre nagyobb teret kap az életünkbe a kézműves csokoládé készítés, igazából ezt jobban is élvezzük.

Mennyire nehéz családtagokkal dolgozni?
 A 4 tagú családunkból 3-an veszünk részt aktívan a vállalkozásban.
A férjem, a fiam és én.
A lányunk egy másik pályát választott magának, de az ötleteivel nagyon sokat segít. Pl. vele beszélem meg a marketing stratégiánkat, ő készíti a képeket stb.
A fiúk a gyártásra koncentrálnak.
Hátránya, hogy sokszor haza visszük a munkahelyi problémákat, hétvégén is a megoldandó feladaton törjük a fejünket. Előnye, hogy rugalmasabbak vagyunk mint egy munkavállaló.

- Miért pont csokoládék és nem cukrászda vagy más?
Cukrászdával kezdtük a 90-es években. A férjem cukrász én pedig beletanultam mellette.
98-ban ellátogattunk egy cukrász kiállításra és tátott szájjal néztük, hogyan készíti a német szakember a bonbonokat. Legalább 1 órát álltunk a standja előtt.
Hazafelé elhatároztuk, hogy mi is fogunk készíteni.
Az idők folyamán egyre nagyobb igény volt a bonbonra és 2000 December 31-én bezártuk a cukrászdát és a helyén kialakítottunk egy kis édesipari üzemet.

- Milyen termékek gyártása a fő profilotok?
Jelenleg már a kézzel készült prémium kategóriás csokoládétermékek ( táblás csokik, bonbonok) a fő profilunk.
Azt gondolom, hogy nagyon erősek vagyunk a prémium kategóriás szaloncukor készítésben is.

- Hogyan és miről lehet megismerni egy igazi Demeter csokoládét?
A termékek csomagolásánál törekszünk dobozok közötti összhangra. Az ízek esetében általában törekszünk a magyar íz világ megtartására. Szívesen használjuk a csoki-alkohol párosítást.

- Melyik alapanyag a legkülönlegesebb, amit használtok?
Több különleges alapanyagot használunk, de kiemelném a fűszeres almasajtot. Ezt a terméket egy monori almatermelő Csúzi Szabolcs készíti számunkra az általa megtermelt almából.
A terméke néhány évvel ezelőtt Magyar Kézműves Remek lett.
Az almasajtot étcsokoládé trüffellel készítjük. A 2017-es évben a Magyar Kézműves Remek pályázaton mi is beneveztük a bonbont és nyertünk is vele.

- Mi a legfontosabb egy csoki megalkotásában?
Szerintem nagyon fontos az alkotás szeretete és hogy a jó alapanyagok mellett kicsit a szívünket lelkünket is adjuk a termékkel.




- Mi a tárgyi feltétele egy csokoládé elkészülésének?
Ha csak néha otthon készítünk csokoládét akkor néhány edény, hőmérő, bonbon forma, spakli elég.
De ha már ezt eladásra készítjük akkor nagyon sokféle eszköz és néhány gép is szükséges.

- Hogy képzeljük el, mikor valami teljesen újat szeretnétek létrehozni? Kóstolgattok? Mindig új és új, tesztelős csokit készítetek, mielőtt bevezetnétek?
Ha valakinek támad egy új ötlete, akkor először azt beszéljük meg, hogyan tudnánk megvalósítani. Majd elkészítjük az első darabokat és azt kóstolgatjuk, véleményezzük, esetleg tovább gondoljuk.

- Melyik munkátokra, terméketekre, elismerésre vagytok a legbüszkébbek?
Igazából mindegyik termékünk a saját „gyerekünk”, ezért mindegyikre büszkék vagyunk. Ha ki kell emelnem akkor talán az ételek Oscar-jának is nevezett  Great Taste Awards-on nyert Zserbó bonbonunkat emelném ki.

- Lehet megunni a csokoládét?Egy egész napos csokikészítés után van még kedvetek otthon is nassolni, csokizni vagy teljesen elteltek vele?
A csokoládénak ezer arca van, fantasztikusan jó dolog nem lehet megunni és ez egyfajta szerelem a részünkről.
Egy csoki készítőt nem úgy kell elképzelni, hogy egész nap csokit eszik. Elsősorban a vásárlóink örömére készítjük, de persze azért mi is szoktunk fogyasztani belőle, pláne az újdonságoknál.
A munkatársaink akik nem a csokoládé készítésben vesznek részt, sokszor settenkednek oda az asztalhoz, hogy maradt-e valami selejt. Itt nálunk nem lehet nem szeretni a csokoládét.
Aki úgy jön hozzánk, hogy nem szereti, egy idő után az is megkedveli.




- Melyik a kedvenc csokitok a családban?
Az egyik nagy kedvenc a sós-karamellás csoki, de nagyon szeretjük a Szatmári szilvapálinkás bonbonunkat is.

- Mi a leghálásabb feladat és a leghálátlanabb a munkátokban?
A leghálásabb amikor látom az emberek arcán az elégedettséget és a boldogságot. Látom, hogy mekkora örömöt tudok szerezni a munkámmal. Boldoggá teszi a napomat 1-1 köszönő, kedves telefonhívás vagy email.
A hálátlan benne, hogy nem maradandót alkotok és hogy nyáron nagyon kevés csokit fogyasztanak az emberek.

- Mi a mottótok?
A prémium kategóriás csokoládé termékeket mindenki számára elérhetővé tegyük.

- Mit üzennétek az otthon próbálkozó csokikészítőknek?
Mielőtt belekezdene valaki a csokoládé készítésbe javaslom, hogy vegyen részt egy szakember által tartott workshopon, mi is rendszeresen tartunk ilyeneket.
Aztán youtube-on rengeteg hasznos videó van fenn. Mi is készítettünk már néhányat.
Az otthon próbálkozó legyen kitartó ne adja fel, ha elsőre nem sikerül. Fontos, hogy nagy alapossággal válassza ki az alapanyagokat.




- Nem csak készítitek a csokikat, hanem tanítjátok is. Mesélnél, milyen programokon lehet részt venni nálatok?
A mi workshopjainkon résztvevők megtanulhatják a trüffel krém készítést, a csoki temperálást, bonbon festést, kész bonbon készítést. A folyamatok közben ellátjuk a résztvevőket trükkökkel, jó tanácsokkal. A legközelebbi március végén lesz, ezt húsvéti csokikészítő workshopnak neveztük el. A résztvevők megismerhetik az üreges tojások, nyuszik, krémmel töltött tojások készítését.
Nagyon jó hangulatban szokott lenni.

- Vannak kitűzött tervek, újítások a közeljövőben?
Tervek, azok mindig vannak. Lehet, hogy furcsa, de mi már gőzerővel tervezzük a karácsonyi kollekciót.

- Végezetül lehet nálatok gyárlátogatni, csokikat kóstolgatni?
Általában nem lehet hozzánk csak úgy bejönni, de workshopok  vagy sajtó esemény alkalmával be lehet hozzánk kukkantani.

http://www.demeterchocolate.com/









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése