2018. október 12., péntek

Amiről feltétlenül beszélnünk kell!


Hiába az évek és a rutin, a sok kence, még mindig terítéken a fejtetű. Bizony nem mindenki okosította ki magát ez ügyben. Én ettől rettegek a legjobban, hogy lányaim haza hozzák a közintézményekből, így teszek megelőző intézkedéseket rendszeresen és bizony mindent elolvastam már róla, amit lehetett. 

Nem szégyen, gyermekkoromban én is elkaptam egy kis társamtól. Nem egyszerű vele együtt élni és kiirtani még kevésbé. Csak rá gondolok és viszket a fejem rögtön. Még mindig sok a kérdés, a tévhiedelm, a sötétség a témával kapcsolatban, hiába a tanácsadások vagy a net nyújtotta tudakozódás. Így pár ötlet, jó tanács tőlem neked, hogy neked se kelljen rettegni tőle és hadakozni ellene!




- Megelőzés! Régen nem volt megelőzendő semmi sem, ami rendelkezésünkre állt volna. Akkor még petróleummal vagy hasonló szerekkel kezelték. Ma már számtalan gyógynövényről bebizonyosodott, számtalan sprét, sampont, szert hoztak létre. Egy egész iparág fejlődött ki a tetűn.


- Ha már mozgó kis fekete, szürke vagy barna izét látsz a buksikban, akkor baj van. Elkapta. Nem fújtad, elfelejtetted, nem kezelted. Előfordul. Ne pánikolj! Szólj a körülötted élőknek, nézzék át ők is maguk, gyerekeik. Nem szégyen! Keress a barna, mozgó, viszkető kis dögök mellett fehér kis puklikat a hajtőnél, ami nem olyan, mint  a korpa, piszkálásra nem esik le, hanem csak erős húzásra. Ez bizony a serke, a tetű kistestvére, gyereke...Ebből kelnek ki a következő tetű nemzedékek kb 8-10 nap múlva.





- Nem csak a koszos, rendezetlen hajban él meg. Sőt! Egyenesen szereti a tiszta hajat. Van mit ennie!

Elkaphatod sapkával, fésűvel, törölközővel, fejek összedugásával, busztámlán vagy bárhol. Persze a gyerekeket szeretik a legjobban a tetűk. Ne használj senkivel közösen fésűt, sapkát. Tessék, már megint viszket a fejem, csak rá gondolok és ez is elég!

- Nem elég a mozgó tetűt eltávolítanod, mert a kis serkék kikelnek és újra ugráló izék kerülnek a fejekre. Ezeket a kis fehér akármiket egyesével le kell húzogatni. Van rá fésű is. Kis fogazott, de már elektromos kiszedő is van. Kézzel is tökéletes, csak sokáig tart. De fontos! Ha nem szeded le őket, visszatér a kolónia!





-Nem szeretik a világosat, így legfőképpen hátul a fül mögött, tarkón bújnak el.


- A kis kedvencet, ruhákat, ágyneműket, fésűket is át kell mosni, vasalni magas hőfokon, fertőtleníteni a visszafertőződés miatt, de a fagyasztás is jó ötlet, azt sem élik túl! Mindenre legyen gondod, amivel érintkezik!

- Ilyenkor ne menjen közösségbe jó két hétig vagy míg ki nem irtjátok! És pár naponta nem árt újra és újra átnézni a hajat, hajas fejbőrt, újra kenni, fújni, mosni.


Gyógynövények,illóolajok, amiket nem szeret: teafaolaj, levendula, eukaliptusz, rozmaring, neem-fa leve, ánizsolaj.


Felhígított ecetes víz is jó, ha megmosod vele a hajad, könnyebben leszedhetőek a serkék. Erős balzsamozott, turbánozás is segít ilyenkor.
Szódabikarbónát sem szeretik. De olvastam majonézről is. Fene se tudja, én azt szeretem...

Paranyt, Hedrin, Pedex, Pidocchio, Picksan, Neemoxan, Parasidosa, Rausch, Lice Free Zone, Lice Out, Armonia,  és számos szer kapható a patikákban megelőzésre, kezelésre. Figyelj, van ami elég káros, főleg ha rendszeresen használjátok. Márpedig a tetű nem időszakos, szereti a nyarat és a telet is.



Ő a kis bűnös. Vérszívás útján táplálkozik. A fejbőrt tetvek lepik el. A fejtetű 2,5 - 4,5 mm nagyságú, ovális alakú rovar. A színe általában szürke, de ez a haj színétől függően változhat. Petéit (serkéit) a hajas fejbőrön, a hajszálak tövében helyezi el, leggyakrabban a halánték- és tarkótájon. A nőstény tetvek 2-4 hetes életük során 40-200, átlagosan 100 petét raknak. Az igen ellenálló burokkal ellátott serkét a tetű a jellegzetes helyekre nehezen eltávolítható, cementszerű anyaggal rögzíti.  A serkékből a lárvák 5-8 nap alatt kelnek ki és 2-3 hét alatt válnak ivaréretté. A kifejlett nőstények 1-5 nap múlva kezdik el a peterakást. Az első hónap végére egyetlen nőstény ivadékainak száma mintegy 150, a második hónap végén viszont akár több ezer is lehet, így az eltetvesedés viszonylag gyorsan bekövetkezhet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése