2018. október 16., kedd

Egy hely, amit meg kell látogatnod!


Számos gyönyörű hely van Magyarországon, így érdemes itthon úti célt vadászni. Mi is rengeteg felé kirándulunk férjemmel és három apró csemetémmel. Ám most olyat szeretnék bemutatni nektek, ami egészen közel van hozzánk.
Annyira gyönyörű helyen lakom, azt hiszem érdemes megmutatnom nektek.







Már nyár eleje óta írom e bejegyzést. Nem csak az időhiány miatt nem készült el eddig, hanem amiatt sem, hogy újra és újra átírtam. Egyszerűen nem tudom szavakba önteni nektek a környékünk hangulatát. Mit írjak bele, ami fontos vagy mit hagyjak ki? Nehéz a hazád, a születési helyed, az élettered egy vadidegennek úgy bemutatni, hogy ne legyél elfogult, ám mégis elég információt tartalmazzon, hogy felkeltse a figyelmet, de ne legyen unalmasan hosszú. Végül úgy döntöttem, két részre bontom. Kalocsa és környéke, továbbá Hajós és környéke. Most utóbbit olvashatod első körben.

Hihetetlen, hogy nem annyira népszerű kirándulóhely Hajós és Kalocsa vonzáskörzete! Pedig a kisgyerekesek, nagyobb gyerekesek és a felnőttek is megtalálják a nekik való látnivalókat. Izgalmas helyszíneket lehet bebarangolni. Van egy egyedi hangulata. Továbbá számos népszokás, a népi viselet, a tánc, a borkészítés, paprika, kézműves és régi múltra visszavezethető mesterség megtalálható nálunk. Híresek vagyunk a kalocsai és a sváb ruhákról, a fűszerpaprikáról, a finom borokról szintén. Szebbnél szebb épületeink, pincéink, kastélyunk van. Számos híres, nagyobb rendezvényünkre érdemes ellátogatni, mint a kalocsai Paprika napok vagy a hajósi Orbán nap.





Tudod merre kell keresni?

2015-ös felmérés alapján 3035 lakosú kisváros Hajós. 
Hajós Bács-Kiskun megye délnyugati részén Kalocsától délkeleti irányban 20 km-re, Bajától északkeleti irányban 30 km-re helyezkedik el.
A város területe 8990 ha, ebből 289 belterület.






Több mint tíz éve lakom itt, de még mindig elámulok és újabb szépséges szeletét fedezem föl a Pincefalunak, ami Hajóstól kb 3 km-re található. Szebbnél szebb pincék, finom borok várják az ide látogatókat. De egy kiadós séta, barangolás is jó kedvet biztosít napokra. 24 utca és közel 1300 pince alkotja a falut.
Sok pince nyitva áll, ahová betérhetünk egy kis borkóstolásra. De szálloda, étterem és vendégház is várja az érkezőket. A vendégszeretet és a sváb virtus jellemzi e vidéket. Átutazóban nézzetek be, álljatok meg pár percre, sétáljatok egy nagyot. De sok klassz hely is akad, ahol megszállni vagy csak egy finom ebédet elkölteni lehet. Látnivaló, épület is akad bőven. Megmutatok párat, hogy kedvet kapjatok.





Ha már kint járunk a Pincefaluba, meg kell említenem a Judit Panziót és Éttermet is. Itt finom és bőséges ételek, igényes szobák, rendezvényhelyszín várja a látogatókat. Gyönyörű hely egy vidéki lakodalomhoz például, de céges vagy bármilyen jellegű családi rendezvény lebonyolítására is alkalmas, nem beszélve a borkóstolásról. Egy finom pohár borral kiülve csodálhatod a Pincefalut, a naplementét, miközben elfogyasztod a vacsorád. Ugye milyen jól hangzik? De egy igazi falusi lakodalom sem kutya! Egy családi vállalkozás. A hely az üzemeltetők élete a hely!





Vagy Mártiék pincéje egy igazi kis gyöngyszem. Ha egy helyre beugrasz, akkor ez legyen mindenképpen. Családias kiszolgálás, finom borok várnak. Márti így ír róluk:
Ha ellátogatsz hozzánk az Umenhoffer pincébe, egy mesés kis világban érezheted magad. Nyugodt, meghitt csendes kis pince, a pincefalu központjában. Finomabbnál finomabb borokkal és házi készítésű rágcsálnivalóval várunk és sok szeretettel, minden idelátogató vendéget. Borainkat minőségi szőlőből, gondos megfontoltsággal, és nagy szeretettel készítjük. Pincénk fő fajtája a Kadarka, de a repertoár nagyon bőséges. Látogass el hozzánk családoddal, barátaiddal egy jót borozni, ígérjük, jól fogjátok magatokat érezni. "Egy kis pince, nagy lendülettel"






Azt mondtam már, hogy sok pince nyitva tart, így beugorhattok, körülnézhettek, kóstolhattok? A helyiek szívesen látnak vendégül, beszélgetnek veletek, ha épp nem nagy munkába vannak és szüretelnek. De azt hiszem pár dolgos, segítő kéz bármikor jól jöhet akkor is.

Megvan a hangulata a szőlőlugasok alatt üldögélni, a szőlősorok között bandukolni, de még ennek a munkának a szépségét is értékelni lehet.

A helyi Orbán Napi Borünnepről, Szüreti fesztiválokról, Nemzetiségi sváb  napról, Koccintás napjáról, Tavaszi Pincenyitogatóról is meg kell emlékeznem. Hihetetlen látványos programok, amikre érdemes ellátogatni messziről is. A svábok tudnak mulatni, az biztos! Egy jó muzsika, finom borok, egy jó sültkolbász, kürtös kalács, vidámság és mosolyok!




Császártölti Pincelakat Borház és Szálloda szintén olyan hely, amit meg kell említenem. Nemcsak gyermekbarát, hanem állatbarát intézmény is, ami ritka. Itt hozhatod a kis kedvenced is egy klassz pihenésre.
Ráadásul természetbarát kikapcsolódást ígérnek, pihenést, fürdőzést télen is. Dézsafürdő, szauna...
Nem beszélve a nagyon jó konyhájukról. Mi nagyon szeretjük! Maga a hangulat, felüdülés egy-két nap is a helyen.



Gondolkodom, gondolkodom, mit hagytam ki. De egy post nem elég. Nincs annyi szó, kép, ami elmesélni milyen itt...

Meséljek a helyiek jellegzetes ételeiről? 
A finom grillázs tortáról, a bajai halászléről, a kalocsai paprikával fűszerezett kakaspörköltről, a hartai slakpriről, a birkapöriről? 
Szerintem mindenki ismeri ezeket és legalább egy jót evett már belőlük az életben!
A kalocsai hímzésről vagy a hartai/hajósi tutyiról? A gyönyörű kalocsai Főszékesegyházról, a Halasi csipkéről? Szelídről, Meszesről, Bakod pusztáról?
Majd a következő bejegyzésben. De addig is...

Ha további gyönyörű fotókra vágysz a környékről kövesd a Hajósi Pincefalu oldalát itt.

Jártál már valaha erre? 
Milyen emlékeid vannak erről a helyről? 
Miről olvasnál szívesen, ami lecsábítana ide? 
Mi a fontos szempont neked egy kirándulás, nyaralás, világjárás kapcsán? 
Mi jut eszedbe Kalocsa vagy Hajós nevét emlegetve?

Hamarosan érkezik a következő bejegyezésem is, a környékünknél maradva.

Addig is, ha családdal utaznátok és nem tudjátok hová, akkor látogassatok el hozzánk vagy nézzetek be a Bababarát szállásokra, mert remek helyekről tudósítanak!

2 megjegyzés:

  1. Csapatépítőn jártam most a nyáron Császártöltésen, tényleg remek hely, énén is szívesen ajánlom!

    VálaszTörlés