2017. december 5., kedd

Grau baba bolt




-Mi is a vállalkozásod, munkád? Bemutatnád nekünk?
Organikus és Okö-Tex babaruhákkal, és babatextilek forgalmazásával foglalkozom. A GRAU organikus bababolt azzal a céllal jött létre, hogy megismertessem az emberekkel a biopamut fogalmát és fontosságát.


-Miért döntöttél a gyermek ruházat és a biopamut mellett?
Sajnos, hazánkban még nem túl elterjedt az organikus termesztésű (gyapotból) pamutból készült ruházat, holott már a nagyobb áruházak, a C&A és a Lidl is forgalmaz ilyen termékeket időszakosan. Számos ismerősöm babája és kisgyermeke küzd valamilyen (bőr) allergiával, amelyet néhány esetben konkrétan a rossz minőségű ruházat okozott.


- Milyen meglévő termékek találhatóak nálad jelenleg?
 Jelenleg alapvető ruházati termékek vannak a kínálatban. Póló, hosszú ujjú, kombidressz, kezeslábas, és babaruha szettek: ami tartalmaz nadrágot, sapkát, körsálat. Kiegészítőként mindig van készleten nyálkendőm vagy nőknek való biopamut felső is.


-Mennyivel másabb a biopamut, mint a sima társa? Miért nem a most divatos, könnyen kezelhető szintetikus, igaz károsabb verziója, amit olcsóbb beszerezni?
Az távoli-ismeretségi körömben sokáig teszteltük, hogy az olcsó, rossz minőségű pamut lecserélése milyen jótékony hatással van a babák bőrére. Ez elengedő volt arra, hogy elhatározzam: fontos a biopamut. Ezek után nem volt kérdés, hogy ezzel kell foglalkozom. Nagyon régóta érdekelnek a természetes alapanyagú ruhák, rengeteget kutattam és vizsgálódtam ebben a témában. Ahogy az élelmiszerek esetében is egyre nagyobb az érdeklődés a tudatos táplálkozás iránt, így növekedik ez a ruházattal kapcsolatban is. Tudom, hogy egyszer büszke leszek rá, hogy az első boltok között leszek, akik elkezdtek foglalkozni a biopamut ruházattal.

-Mitől organikus a pamut? Mennyire más munkafolyamatokon megy keresztül a normál társainál?
A pamut alapanyag attól organikus, hogy a gyapot, a termesztése során semmilyen vegyi kezelésen nem megy keresztül. Ez természetesen a későbbi folyamatokra is igaz, tehát a ruha készítésekor sem kezelik az anyagot semmilyen káros anyaggal. Az organikus gazdálkodás lényege, hogy nem használnak semmilyen műtrágyát vagy rovarölő kemikáliát, amely a növénybe beszívódva hatalmas károkat okozhat az emberi szervezetben. Egy organikus termesztéssel foglalkozó gazdának, a földjét is több évre visszamenőleg hitelesítenie kell mindenféle bio szabványok szerint.


-Vegyszermentes? Az eljárás a készítésénél más?
A vegyszermentesség nem csak a ruházat készítésekor, hanem már a termesztés során megkezdődik. Az organikus növények 100% vegyszermentesek. A ruházat készítése során olyan folyamatokra is odafigyelnek, hogy a ruhaszínező alapanyaga se tartalmazzon káros adalékanyagokat.

-Mennyi munka áll naponta a ruhácskák anyaga, varrása, varratása, weboldal fejlesztése, a vásárlókkal való kommunikáció, csomagolás, postai küldés, marketing mögött naponta?
Rengeteg időt felemészt ez a munka. Én nem csak beszerzem a terméket és árulom, hanem ténylegesen nyomon követem a folyamatokat. Vannak alaptermékek, amelyeket magam szerzek be, és olyan is van, amelynek csak az alapanyagát szerzem be, de azt mással varratom meg. Ebben az esetben is én választom ki az anyagokat, és döntöm el azt is, hogy melyik méretből milyen mennyiség szükséges. A kommunikáció a varrónőmmel napi szintű, és rendszeresen találkozunk is. Emellett saját magam fejlesztem a weboldalt, tehát intézem az új termékek feltöltését, az akciókat és a postázást is. A marketinget is egyedül csinálom, bár itt azért vannak technikai támogatóim, akiknek sokat köszönhetek, például a Facebook marketingben: ő Baranyi Gábor.




- Nagyon cuki kis logót kreáltál, egyedi névvel. Mindig is víziló járt a fejedben vagy volt más ötlet is? Bár szerintem nagyon illik a termékekhez.
 Ez egy kis mókás sztori, sokszor elmeséltem már a köreimben. Először a víziló ötlete született meg, amit egy kedves barátom megvalósított vizuálisan is. A grafika teljesen egyedi, csak az enyém. Ehhez sikerült a GRAU nevet kiválasztani, amit rengeteg szempont figyelembevételével tettem meg. Ilyen volt például a rövidség, a könnyű értelmezhetőség, és a nemzetközi piacon való megértés (grau = szürke)


- A vállalkozás beindításában mi volt a legnehezebb, a legnagyobb buktató?
 Ami mindenkinek, a rizikó. Rengeteg babaruházattal foglalkozó bolt van a piacon. Én megpróbálok a saját márkámmal és az általam fontosnak tartott organikus szemlélettel előre törni. Nem könnyű több ezer varrómamival felvenni a verseny, illetve azokkal az édesanyákkal, akik a gyermekük kinőtt ruháit adják el, nagyon olcsón.

Kiknek ajánlanád elsősorban a ruhákat?
 Az organikus babaruhákat mindenkinek ajánlom, aki szeretne kicsit is odafigyelni a kisbabája egészségére. Fontosnak tartom, hogy a szülőkben kialakuljon az a felelősség, hogy nekik kell odafigyelni a kisbabájuk egészségére, amíg az évek alatt ki nem alakul a bőrük természetes védekezőképessége. Az organikus pamut babaruha nagyon puha, és rendkívül kényelmes viselet éjjel és nappal is. Érdemes egy biopamutból készült rugdalózóval vagy pizsamával tesztelni, hiszen ez által egész éjjel védve van a kisbaba bőre. Ha allergiában szenvedő baba van a családban, akkor mindenképpen ajánlom kipróbálni a termékeket. Ajándéknak sem utolsó, hiszen nem egyszerű babaruhát adunk, hanem értékes, káros szennyeződésektől mentes, magas minőségű darabot, amelyet akár a 2. vagy a 3. baba is nyugodtan hordhat. 


- Mi volt a legnehezebb kezdetekben és mire vágysz, mi a célod, amit el szeretnél érni vele?
 Még most is nagyon a kezdetekben vagyok, hiszen nem rég indult el a webshopom. Néhány hét alatt rengeteg tapasztalatot szereztem, kezdem megismerni, hogy mi a piac valódi igénye. Nagyon sok kutatás előzte meg a bolt megnyitását, de a valóság sokszor más, mint amit 1-1 kutatás mutat. A legnagyobb célom és vágyam, hogy befussak, mint organikus bababolt. Nem vágyom multinacionális környezetre, azt szeretném, ha meg tudnék maradni egy családi vállalkozásnak, ahol igényesen, magas szinten ki tudom szolgálni a vevőimet. Szeretném, hogy az emberek megismerjék, hogy milyen lehetőségek vannak a természetes alapanyagokban, a ruházkodás terén is.


- Milyen termékek bevezetését tervezed még?
 A ruházat mellett a textilek bevezetésére is nagy hangsúlyt fektetek. Ilyenek például a takaró, párna, vagy törölköző. Ha minden jól megy, ezeket hamarosan el tudom kezdeni. Emellett szeretnék olyan kiegészítőket felvenni a listámra, mint például az ölelőpárna, mosipelus, vagy a hordozókendő. Ezek beszerzése vagy legyártása nem könnyű – pontosabban számomra nem, a különleges biopamut vagy ÖKO-alapanyagok miatt.




Andrisnak valami nagyon cuki szettet kerestem, jó minőségű anyagból. Így leltem meg Grau bababolt kínálatát. Azóta kistörpe hasít a cuki ruhácskában. Hugi meg elcsente az öcsinek szánt vízilovas pólót, így mindketten kaptak valami szépet. Dancit meg valahogy kárpótolta a matrica adag, ami a csomagban volt.
Köszönjük Grau bababolt az ajándékokat!




Elmondhatom, hogy sokadik mosásra is puha, gyűrődésmentes, bolyhoktól mentes a ruhácska, erős varrással. A minta sem kopik le róla. És nem az ajándék mivolta mondatja velem, hanem mert ténylegesen így  van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése