2018. január 16., kedd

Zöldgondoskodás


Fizettetnek nem nevezhető, de terméktesztelős bejegyzés. A termékeket kaptuk a Zöldgondoskodás.hu és a ZöldDrogéria.hu jóvoltából.

Volt egyszer egy csomag.
Benne gyerkőckéknek kaptunk egy fürdetőt, és legkisebbnek egy popsikrémet a Zöldgondoskodás.hu üzlettől. 

Nagy örömmel vették birtokba mindkettőt a kismanóim. Kipróbáltuk, teszteltük őket. Itt leírom a tapasztaltainkat és egy kis tudományos hátteret, érdekességet is. Anyukaként figyelni kell mindenre. Hogy jó illata legyen, az ára megfizethető, ne ártsunk vele a gyerkőcnek, a bőre puha és ne pedig kipirosodott, irritált legyen. Az összetevők listáját olvasva pedig nagyon hamar föladom. Már csak azért is, mert nem tudom mit takarnak a rövidítések, megnevezések. És a hangyányi betűk sem segítenek rajta sajnos. De szeretném, ha gyerekeim bőrét óvná a tusfürdő vagy popsikrém, nem rombolná. 





Íme az elfogulatlan tapasztalatok:

Azure Kislány tusfürdő, fürdető bio barackolajjal és bio körömvirággal kisgyerekeknek Az illata mennyei. Legszívesebben bele harapnék. A barack illata dominál inkább, utóhatásként jön a körömvirág virágosabb illata. Krémes állag, ami könnyen kifolyik az üvegből, ám nem túl tömény, nem annyira sűrű, hogy ragacsos legyen. Pont a megfelelő. Kevésbé habzik, mint megszoktuk, de nem is hiányzik, az igazat megvallva. Lányoknak fura, még kértek volna minden alkalommal a kezükbe egy kis pluszt. A kis bőrük is illatos maradt, de nem tolakodó módon. Finoman körbelengi őket törölközés után is. Imádom, mikor illatosak. De a baba illatot még jobban szeretem, mint az agyon parfümözött tusfürdőét. Szerencsére itt nem ez a helyzet. Ráadásul puhít is észrevétlen. A flakonja praktikus. Utazásra is vittük magunkkal. A kis lyuk a száján plusz jó pont, mert nem ömlik telibe, nem túl sok, ha kell, ha nem. És mivel nem törékeny, ám mégis szép, bátran utaztattuk, kitettük a polcunkra. Itt megvásárolható: https://www.zolddrogeria.hu/gyerek-kozmetikumok/baba-gyerek-natur-furdeto/azure-gyerek-natur-bio-tusfurdo-lanyoknak-koromvirag-barack

Danci(6 éves) és Viki(3 éves) véleménye: Illatos és finom, puha. Megennénk. Csak mosnánk és mosnánk magunk. De hol a habja? Az üvege olyan könnyen megfogható, vihető bárhová. 



Biola bio echinacea-buzafű popsivédőkrém:
Szintén diszkrét illatanyag. Könnyű formula. Nem leszek ragacsos tőle, de könnyű elkenni mégis. Nem kell belőle túl sok. Sajnos a kis popsit a fogzás megviseli. Sok popsikrém csak elfedi, de nem javít rajta, vagy még rosszabb. Épp a napokban dobtam egyet kukába, mert szegényt csíphette és pipacspiros, szederjes lett tőle a popó. Ennél nem reagált a kenésre, így gondolom nem is csípi. Az ár-érték arány is kiváló. Erős csomagolás, amit a kis szorgos kezek ellophatnak, megcsócsálhatnak anélkül, hogy a tartalom a szájukba kössön ki. Ezért plusz jó pont jár és a cuki kis állatfiguráért is, ami díszíti és leköti minimanót, míg kenem.
Itt megvásárolható: 

https://www.zolddrogeria.hu/gyerek-kozmetikumok/baba-natur-popsikrem/biola-bio-echinacea-buzafu-popsivedo-krem


Itt a cuki tesztelőim: 




És hogy miért jók ezek a termékek?
A hidratáltság érdekében annyi olajat adnak hozzá, amennyit fizikailag lehetséges egy tisztító tusfürdőhöz, illetve hiarulonsavat is tartalmaz, ami pl. arckrémek tipikus összetevője. Ezért finomítja a bőrt jobban az átlagosnál természetes hidratáló hatású. 
Nem tartalmaz a termék parabént, triklozánt, színezéket vagy egyéb hormonkárosító tartósítószereket, sem SLS-t, SLES , Továbbá nem tartalmaz irritáló SCS-t vagy az irritatív, allergizáló hatású CAPB-t,  allergén anyagokat. Igaz ezért kevésbé habzik. De szerintem megtérül e hibája a természetességében, egészségességében.
EUnak van egy allergén listája, amelyeket kötelező feltüntetni. Allergiát olyan anyag is okozhat, amely teljesen természetes, tipikusan ilyen pl. a gerániumból jövő geraniol, vagy a citrus illóolajoké egyes alkotóelemei. Ha allergia esetén valaki biztosra szeretne menni, akkor általában illatmentes terméket kell ezért választania. Az Azure viszont olyan parfümöt tartalmaz, amely allergén összetevő mentes, így allergia esetén sem kell lemondani az illatról. Vegán. Nem állatokon tesztelt. Csupa jó dolog.

És hogy mi a gond a parabénnel, SLS-l és a többivel?
Ezek átlagos szülőként kicsit kínainak tűnnek. Eddig jók voltak, most miért nem? Mi bajunk lehet tőle? Sokan nem is foglalkoznak vele, pedig jó lenne.
Apró betűsként írok pár összetevőt, mit okozhatnak, hátha kíváncsi vagy rá mégis.
Ismert, hogy több parabén károsítja az emberi hormonrendszert, sőt, rákkockázatukról is megjelentek tanulmányok, ezért több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, illetve több világméretű gyártó a kivonásuk mellett döntött. A egyes parabének olyan erőteljesen avatkozhatnak be az emberi hormonrendszerbe, hogy például lányoknak előrébb hozza a nemi érettségét. A parabének ösztrogén szerűen hatnak, így a nőket és a fejlődő gyermekeket veszélyeztetik.
Egyes ftalátokat már betiltotta az EU a gyerekjátékokban, arra hivatkozva, hogy károsítják a gyermekek fejlődését, emellett több bizonyíték is van arra, hogy károsítják a fejlődő férfiak szaporodási képességét és az anyák már az anyaméhben átadják gyermekeiknek a ftalát-szennyezettségüket. 
Több festékről ismert, hogy a kitettség hiperaktivitást okoz gyermekeknél,
Triklozán A korábban fogkrémekben, szappanokban, dezodorokban, after shave-ekben elterjedt antibakteriális, gombaölő összetevő könnyen bejut a nyálkahártyákon és a bőrön keresztül az emberi szervezetbe, s onnan csak nagyon lassan ürül ki. A triklozán egészen alacsony mennyiségben is károsítja mind a férfi, mind a női nemi hormonok, valamint a pajzsmirigy működését, és ami aggasztóbbnak tűnhet, káros hatással lehet a magzat fejlődésére is.
SLs irritálja a bőrt, szemet, lassítja a sebgyógyulást. Erős zsíroldó anyagként nemcsak a zsíros szennyeződéseket távolítja el a bőrröl, hanem a bőr saját felső, zsíros rétegét is. Ennek révén hozzájárul a bőr faggyútermelési mechanizmusának egyensúlytalanságához (zsíros haj) vagy éppen a bőr szárazságához. 

Itt tovább olvashatod a cikket, ami a forrásom: https://zoldgondoskodas.hu/karos-hatasok-es-vegyszerek/terhesseg-alatt-kerulendo/terhes-vagy-8-kozmetikai-osszetevo-amit-azonnal-felejts-el

https://zoldgondoskodas.hu/karos-hatasok-es-vegyszerek/karos-vegyi-anyagok/sls-5-fobun-irritacio-afta

Köszönjük a két terméket és hogy kipróbálhattuk a Zöldgondoskodás.hu-nak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése