- Az vagy, amit megeszel?
Ez eredetileg Feuerbach,német filozófus mondása, de
mennyire igaza volt! Szervezetünk a
mindennapi táplálékból építi sejtjeinket, tehát az képezi majd a tested, amit
megeszel. Ráadásul az elfogyasztott étel az ember fizikai, mentális és lelki
állapotára is kihat.
Bébispenót. Hallottatok már róla? Nem, nem az ételre gondolok. Hanem egy nagyszerű kis blog. De talán több annál. Útmutató, segítség anyukáknak a hozzátápláláshoz. Segítség az egészséges élethez, ételekhez.
- A Bébispenót név honnan jött ötletként?
Nehezen. Olyan
nevet kerestem, ami egyszerre sugallja az egészséges étkezést és a
babatáplálást. Nehezen szakadtam el a biobabyfood és hasonló nevektől, de
éreztem, hogy egyik sem az igazi. Aztán a Csörsz utcai Ökopiacon vásárolva
meghallottam, hogy valaki bébispenótot emleget, és rögtön tudtam, hogy ez az a
név, amit kerestem.
- Mi hatására döntötted el, hogy blogot írsz?
Gyerekkorom óta grafomán vagyok, végzettségem szerint is
újságíró vagyok, és szövegíróként keresem a kenyerem. Az írás adott volt,
mindent így tudok legjobban kifejezni, ami bennem van. Az, hogy a
hozzátáplálásról fogok blogot indítani, a kisfiam születése után ütött szöget a
fejemben. Nem volt egyszerű
eligazodni az egymásnak ellentmondó információk között, amelyeket a
szakemberektől kaptam. Elhatároztam, hogy szakemberek és kutatómunka
segítségével összeszedem a szanaszét levő, éjszakába nyúló keresgélésekkel
fellelhető tudnivalókat, hogy az utánam jövőknek már könnyebb dolguk legyen.
- Hogyan mutatnád
be önmagad és a blogod?
Egy hétköznapi anya
vagyok, nem mesterszakács és nem tipp-topp háziasszony. Imádok enni, fontosnak
tartom, hogy minőségi alapanyagokból készült ételeket fogyasszak, és azzal
tápláljam a gyermekemet is. A blogom hozzátáplálási útmutatónak indult, a saját
tapasztalataimat ötvöztem szakértői véleményekkel. Közben a kisfiam már elmúlt
4 éves, így természetes, hogy már a zöldségek pürésítése helyett jobban
foglalkoztat pl. a közétkeztetés témája, a fejlesztő játékok, és a
gyerekprogramok. Ezekről is írok, minőségi, egészségtudatos, környezetbarát
szemlélettel.
- Mennyire volt nehéz a kezdetektől a felépítése az
egésznek?
Nagyon nehéz volt, mert csak éjszaka volt időm írni és
szerkeszteni. A kisfiam rossz alvó volt, napközben csak 20 perceket aludt. Én
meg kimerült voltam, de egyre jobban hiányzott valami kreatív tevékenység, ami
én vagyok.
- Mit szeretsz a munkádban a legjobban, és mi a
legnagyobb nehézség benne?
A Bébispenót oldalhoz indítottam közkívánatra egy
webshopot is, de ennek üzemeltetése már nem fért bele az életembe, ezért 2,5 év
után egy lelkes fiatal párnak átadtam. Nem szerettem volna, ha teljesen
megszűnik, hiszen sokaknak jelent segítséget, hogy a baba mellől néhány
kattintással meg tudnak minden lényeges és egészséges eszközt, alapanyagot
rendelni, nem kell egyik boltból a másikba futkosni. Én viszont jobban szeretek
„üzletasszonykodás” helyett a kreatív feladatokra, a bejegyzések írására, a
receptek gyűjtésére koncentrálni.
- Miért fontos, hogy minden kisgyerek a saját életkorának
megfelelően táplálkozzon?
A babák emésztőrendszere még fejletlen, nem lehet csak
úgy lerohanni bármilyen étellel. Fontos, hogy fokozatosan ismertessük meg a
számára ismeretlen ételekkel, figyeljük a jelzéseit. Azt szokták mondani, hogy
az első 1000 nap táplálkozása a meghatározó a gyerek későbbi egészségére nézve,
de nagyobb korában is érdemes odafigyelni. Az emésztőrendszer korai
túlterhelése mellett a nagyon cukros, gyorsételeket, feldolgozott
élelmiszereket, vegyszermaradványokat tartalmazó ételek mind növelhetik a
későbbi elhízás és betegségek kockázatát.
- Sűrűn cserélődnek az ajánlások. Más volt a most 6
évesemnél, más a 3 évesemnél és a jelenleg már 1 évesemnél is. Ez miért van
szerinted?
A nemzetközi ajánlás változik, hogy érkeznek az új
kutatási eredmények. A magyar protokoll ezeket veszi át. Az ellentmondások
azonban így is megmaradnak, én úgy érzem. A glutén és más allergének
bevezetéséről folyton megy a vita, még a szakértők között is. Nem ritka, hogy
mást tart helyesnek a védőnő, és mást a gyermekorvos. Ugyanakkor hiszem, hogy a
változásokat érdemes követni, fejlődést jelentenek. Nehéz eligazodni, amikor
egyik héten mumusnak kiáltják ki azt az alapanyagot, amit másik héten éppen
áldásnak. De ha megfigyeljük, „visszafelé” sosem fejlődnek az ajánlások, olyan
állásfoglalás nem jön ki, hogy „hoppá, rájöttünk, hogy a sok mesterséges
színezék, adalékanyag, feldolgozott élelmiszer és permetszer egészséges”. Tehát
ezektől mindig érdemes tartózkodni.
- Melyik alapanyag a leguniverzálisabb, amiből a legtöbb
féle étel elkészíthető egy babának?
Ez babánként változó, de ami sokaknak szokott ízleni, az
az alma, a banán és a sütőtök. Óvodás korban nagyon sok gyereknek a
paradicsomleves a kedvence. Bizonyára ez sem véletlen. Paradicsommal egyes
időszakokban bármi eladható a gyerekeknek, egy másik időszakukban pedig
zabkásába vagy turmixokba – mert épp az a kedvenc - lehet beletenni, amit
szeretnénk, hogy elfogyasszon. A hiedelmekkel ellentétben viszont olyan nincs,
ami egyik gyereknek sem ízlik. Sokan tartják nem gyerekbarátnak pl. a karfiolt
vagy a brokkolit, de az én fiam mindkettőt imádja. A spenót sem csúszik sok
gyereknek, de ismerek olyan 4 évest, aki még a piacon, az anyukája szatyrából
szedi ki a zöld leveleket és snackként elrágcsálja őket.
- Anyukákat is megszólaltatsz a blogon. Ez így
életszerűbb? Vagy színesítésként?
Voltak olyan témák, amiket szívesen szerepeltettem volna,
de az ő szavaikkal hitelesebb volt. Így kezdődött az interjúsorozat, de az
olvasók nagyon megszerették, és már keresem az érdekes történeteket. Szeretném
általa megmutatni, hogy bizonyos keretek között sokféleképpen lehet jól vagy
tudatosan táplálni a gyerekeinket, és mindenki tanulhat valami újat a másik
anyától.
- A blog, a segitő szándék mellett webbolt is van. Oda mi
alapján válogatod ki a termékeket?
A webshopba csak olyan élelmiszer kerül be, ami bio,
cukormentes, adalékmentes, mindenféle káros összetevőktől mentes. Minden termék
megfelel a vegán szemléletű családoknak is, de persze nemvegánok is vásárolhatják.
A játékokat, étkészleteket, könyveket is minőségi szemlélettel, tudatos
szülőknek válogattam össze.
- Mesélnél a családod kedvenc ételeiről, ételes
tradíciókról, új, bevezetett dolgokról, amik jellemzik a ti főzéseteket,
étkezéseteket?
Etikai okokból növényi alapú ételeket fogyasztunk, a
férjem még időnként eszik halat, más állatit azonban nem. Nagyon változatosan
étkezünk, igyekszünk hanyagolni a finomított cukrot, és ellenőrzött bio
termékeket vásárolni. A kisfiam paradicsomleves, karfiol, brokkoli és datolya
rajongó. Sok minden mást is szeret, a hüvelyesektől a zabkásán át a karalábéig.
Nyáron sok gyümölcsöt fogyasztunk. Természetesen, mint minden gyereknél, nála
is vannak időszakok, amikor épp „nem szereti”, amiből előző héten még egy
raklapnyit befalt volna.
- Nagyon sok és sokféle munkát végzel. Ezt hogy tudod
összeegyeztetni a családoddal, a háztartással?
Sehogy, haha. Ezért adtam át egy másik párnak a webshopot,
mert azt már nem bírtam energiával. Most azokra a munkákra összepontosítok,
amik valóban élvezetet jelentenek számomra. Kikapcsolódásként főzök, mindig van
új, kipróbálásra váró recept. A főzés lett a hobbim, így tudok nem depresszióba
esni, hogy este, munka után, fáradtan még ezzel is foglalkoznom kell. A
háztartási munkák egy részét pedig kiszervezem, és minden túlterhelt anyukát
erre szoktam biztatni. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése