2018. március 12., hétfő

Egy vállalkozás születik- MFCNC





Ez egy kicsit más lesz, mint amit megszokhattatok eddig.
Interjúkat készítek anyukákkal, anyuka vállalkozókkal, kézműves termék gyártókkal. 
Csak a számomra legfontosabb vállalkozást nem mutattam még be nektek eddig. Mégpedig a családunkét. Pedig ez hozzám tartozik. A hátországom. 

Fémforgácsolás. Cnc forgácsolás. 




A kezdetekben egy piciny, ház mögötti, aprócska műhelyből nőtte ki magát az egész.
Apósom kezdte mellékállásként, hogy kicsit több jusson a konyhára. 
Egy gépből lett kettő, majd több. Kis épületből egyre terebélyesebb lett. Nem volt zökkenőmentes, hiszen az élet megtépázta a kis vállalkozást jelentősen, többször is. Sokszor került a cég csőd közelbe. Sokszor rossz partnereket választottunk, akik nem fizettek a megbízott munkákért. A világ sem túl segítőkész ezen a téren néha. A kisvállalkozások nincsenek túlságosan megbecsülve.

De apósom nem adta föl sosem. Tisztelem és becsülöm ezért! Hiszen valamit akart hagyni a fiára. Valami örök dolgot, a nevén kívül. Egy munkahelyet, egy céget, egy jövőt. 
Ezután már férjemmel vállvetve küzdenek a cégért, együtt, közösen. 
Szárnyra kapott a közös munkától a piciny cég. Már nem csak a családunkért felel e munkahely, hanem több dolgozó fizetésért, jövőjéért is. Fejlődik dinamikusan. 
Hiszem, hogy van jövője. 
Hiszem, hogy három szépséges gyermekem közül lesz egy legalább, aki édesapjával, nagyapjával vállvetve viszi tovább majd. 
Lányaim és kisfiam ebben nő fel. Míg én megijedek egy-egy gép hangos zajától, addig nekik már természetes. Imádattal nézegetik, apu mit ügyködött, milyen érdekes tárgyat formázott egy vas vagy réz rúdból. Az olaj szaga is természetes nekik, mint ahogy az is, hogy apu megy a műhelybe. Az már kevésbé, ha egy fémforgács kerül a kis talpukba, ami mindenhol jelen van e munka miatt.
Lányok már szívesen beállnak egy-egy pörgős szoknyáért cserébe némi Cnc gombnyomogatásra. "Dolgoznak". 
Vicces, mikor nagylányom rajzot készít, de nem ám virágokról, szivárványról, hanem dolgozóinknak munkát készít, megbízást ad. Imádja, mikor a munkásfiúk főnökasszonynak hívják. Ki mondta, hogy egy nő nem lehet esztergályos?
Középsőkém otthonosan mozog a gépek között.
Kisfiam sem retten meg a hangos gépzajtól. 
Szóval minden adott egy kis vállalkozás nagy családi vállalkozássá válásához.




20 év. 
Egy pici cég nagy utat járt be. Remélem, hogy sokáig fog szárnyalni és családi marad!
Remélem egyre több és több megbízást kap a cég. Remélem sok szép, csillogó, új gépet tudunk vásárolni. Megtalálják a kihívások, izgalmas munkák.
 Azt viszont garantálom, hogy a családi légkör megmarad. 



Kifaggattam férjet is.

Vörös Adri fotó


- Milyen szépségei vannak ennek a munkának?
Sok kihívással jár. Folyamatos fejlődést kíván. Jó érzés, mikor egy nagyobb nyersanyagból kész termék lesz. Hihetetlen, hogy egy vasdarabból milyen formákat ki lehet faragni, fúrni.

- Mely munkafolyamat, munka az, ami a legtöbb kihívást okozza?
Az alkatrészek megfogása jelenti a legnagyobb kihívást, miután kialakítottunk egy formát és abba kell még egy furat vagy készre marni a vastagságát. Mikor erős tűrések vannak egy rajzon, amit egy kemény anyagból kell elkészíteni, például a tengely alkatrészeknél. Ahol például 0,008mm a megengedett méretkülönbség egy adott termék átmérőn. 

- Mit szeretsz a legkevésbé ebben a munkában?
A forgácsdarabokat, amik mindenhol ott vannak. A lábadban, a hajadban, az ujjadban, a ruhádban is kéretlenül. 

- Kinek ajánlod?Mi kell hozzá, hogy valaki jó fémforgácsoló legyen?
Kitartó legyen, bírja a monotonitást, legyen kreatív(alkatrészek megfogása, befogó készülékek legyártása egy adott alkatrészhez), olykor nem árt, ha az embernek jó fizikuma is van hozzá(nehezebb alkatrészek miatt). Precíz legyen, mert a pontos munkák kivitelezéséhez nagyon fontos. Olyan embernek ajánlom, aki szereti fejleszteni folyamatosan a tudását, meg tud újulni, mert sok fajta vezérlő létezik és megannyi programozási mód(G-kódos programozás, dialóg programozás, Cam szoftverrel való programozás a  3D-s  alakzatok kialakításához).
Sokszor nem a szakmai végzettség a mérvadó. Mert hiába van valakinek meg a technikuma vagy magasabb iskolája, ha nincsen jó rálátása a szakmára, nehezen jegyzi meg tanultakat és nem tudja a mindennapi munkába jól beépíteni azt. Ha nem érdekli őket a vezérlők által kínált és az alkatrészek bonyolultságát érintő kihívások, akkor megrekednek egy bizonyos szinten és nem tudnak tovább fejlődni. Aki ebben a szakmában akar dolgozni és jól, annak kőbe kell vésnie azt, hogy folyamatos tanulást igényel, mert ezt a szakmát sosem lehet teljesen megtanulni, mindig találkozik az ember új és még bonyolultabb alkatrészekkel, újabb gépekkel, vezérlőkkel, elsőre megoldhatatlannak tűnő munkákkal. Fontos az állandó önellenőrzés, az általunk elkészített alkatrészekre és az elkészített programunkra is(a probléma akkor van, amikor az ember rutinszerűen magabiztosan programoz, állítja be a gépet, mert akkor figyelmetlen lesz és abból vannak az esetleges géptörések vagy a selejt alkatrészek). 

- Milyen gépekkel dolgoztok és milyen anyagokkal elsősorban?
Hurco megmunkáló központokkal és esztergával, Mazak esztergánk is van és hagyományos eszterga gépekkel. 
Általános szerkezeti acélok, rozsdamentes acél, sárgaréz, alumínium.

- Milyen jellegű alkatrészek készülnek nálatok és merre? Hazánkba vagy külföldre is?
Trike motor alkatrészek, biokazán alkatrészek, mezőgazdasági gép alkatrészek, élelmiszer és textilipari gép alkatrészek, valamint automatizálási berendezésekhez alkatrészek.
Németországba, Ausztriába, Olaszországba, és sajnos kisebb százalékban csak Magyarországra.

- Milyen cégek jelentkezését várod?Milyen munkák találjanak meg?
Mint ahogy azt a nevünk is sugallja elsősorban elsősorban CNC megmunkálóközpontokra és CNC esztergákra vállalunk munkákat, kis és nagy darabszámban, illetve az idei évtől egyedi gyártás területére is elkalandozunk. 

- Milyen megmunkáló gép a legnagyobb vágyálmod?
Előbb-utóbb szeretnék eljutni odáig, hogy beszerezzek több öt tengelyes megmunkáló központot, de jó lenne egy CNC hosszeszterga ellenórsóval, Y és C tengellyel. 

- Mik a tervek a jövőre nézve?
Szeretném még jobban felvirágoztatni azt, amit édesapám 20 évvel ezelőtt elkezdett. Ez alatt a 20 év alatt nagyon sok nélkülözés, csalódás és probléma merült fel, ami meggátolta cégünk megfelelő ütemben haladó fejlődését. Szeretnék egy nagyobb telephelyre kiköltözni, új gépeket beszerezni és kiépíteni egy olyan stabil vállalkozást, amit későbbiekben a gyerekeim is tudnak kamatoztatni. 
Cégünk folyamatos fejlődését köszönhetjük a már meglévő és új partnereknek, valamint az alkalmazottak lelkiismeretes és kitartó munkájának.


Az MFCNC elérhetőségei:

www.mfcnc.hu

Facebook: https://www.facebook.com/mfcnc.hu/
Twitter: https://twitter.com/mfcnc













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése