2018. március 12., hétfő

Túlélésre játszunk


Vörös Adri fotó

Vannak olyan napok, mint a mai. Mit szépítsek, túlélésre játszok éppen.
Az egyik gyerek fogzik. Nem aludtam éjszaka, talán semmit. Nyűgös. Egész nap a nadrágomba csimpaszkodik. Semmi sem jó neki. 
A másik lázas. Nagyon lázas. Alig lát. Nem eszik. Nyűgös. Hol az orra folyik, hol köhög.
Nagylány hazaér. Na ekkor lesz teljes a káosz. Hangzavar van. Mindenki akar valamit. Sír az egyik, majd a másik. Nagy kikéri magának, hogy rá nem is figyelek. Mondaná az egész nap el nem mondott mondanivalóját. Mutatná, mit csináltak táncon. 
A lakás úszik. A kicsi által eldobált "nem kérem" ételdarabokban, a középsőkém által kiöntött teában, mosatlan edényhalomban, a még el nem pakolt szárítós kupacában, a szétdobált játékokban,a rengeteg tennivalóban, írni valóban és az én türelmem végében. Férj lassan haza ér. Ugye mindjárt tényleg haza ér?
 Legszívesebben én is leülnék bömbölnék a kicsikkel együtt. 
Helyette csendben csinálom a dolgom, megnyugtatok, elpakolok, megetetek, gyógyszerezek, fürdetek, elaltatok. És most írok. Levezetésként. Aztán olvasni is fogok pár oldalt, ha nem alszom be a fáradságtól. Talán kedvenc sorozatom új része is bele fér még. Remélem.
Hogy hogyan lehet ezt bírni? Kérdeztétek már sokan. 
Nem gáz. Természetessé válik a hangzavar, a gyermek csicsergés, a zizegés, hogy mindenhol van egy gyerek és mindig minden szanaszét. Elfelejted a korábbi tisztaság mániád is. Nem számít semmi, csak a gyerekek és a napok múlása. A móka és kacagás.
És a túlélés.
A fizetség a legjobb a világon. Csak ilyenkor ne lenne oly nehéz.

Hogyan bírom? Kellő türelemmel. Máshogy nem lehet. 
Nem szabad semmit sem véresen komolyan venni. Nem szabad rágörcsölni, komolyan venni az életet. Ma van a gyereken elsőnek az újonnan megvásárolt csizmája és rögtön lerúgja az orrát? Na és? Legalább van csizmája. Leönti, összekoszolja azt a szépséges ruhát, ami méregdrága volt és vadonatúj? Nem nagy szám. Majd veszünk másikat vagy használja ezt, foltosan, egyedi mintával. Legalább van kinek venni. 
Leejti a bögréjét és a benne lévő tea, kakaó mindent beterít? Nevessetek rajta. Annak a bögrének a füle amúgy is már totálkáros volt. Felmosás is pikk-pakk megvan. Nem teszi meg nem történté egy kiabálás, veszekedés a dolgot. Csak a saját energiád szívod le. 
Humorral és iróniával.
Merj nevetni önmagadon és szerencsétlenkedéseden. Fordítva vetted föl a pólód? Jó nevetési alap. Múltkoriban felemás zokniban mentem el baba kerekítőre. Most szégyenkeznem kellett volna vagy haza vonulni? Á. Jót nevettem a fáradságomon és kész. Sós kávét ittatok már? Vagy indítottátok már el a kávéfőzőt bögre nélkül? Került be a hűtőbe oda nem való dolog? Ugye, hogy ismerős sorok. Legalább van min nevetned egy jót.
Rögtönzés. Sokszor hirtelen kell reagálni dolgokra, helyzetekre. Pillanatnyi időd van dönteni, akár egy fontos dologban is. Kell tudni rögtönözni.
Gyorsaság. Megtanultam 10 perc alatt puccba vágni a kis családot. Kicsit mindig menetre kész vagyok. Előre bekészített pakkal vagy listával, mi kerüljön a csomagba.
Szabályok. Amit felrúghatok. Megpróbáltam én tartani egy napirendet, de három gyereknél mindig borítja valami dolog. Nem vagyok hajlandó a napirend miatt gyomorfekélyt kapni. Van, amennyire van. Kész. Túlélhető anélkül is. Néha kellenek a saját magunk által állított szabályok. De van az az idő, mikor az is felrúgható. Ettől ne legyenek álmatlan éjszakáid.
Soha ne tervezz előre. Tervezhetek én programot, ha az időjárás nem megfelelő vagy a reggel vígan szaladgáló, vidám gyerek, délutánra hisztis kisördöggé válik. Ráadásul pillanatokon belül a jó kedvű, egészséges gyerekből lázas, irtó beteg kisgyermek válhat, akivel az ügyeletre kell rohanni.
Soha ne támassz magaddal szemben túl nagy elvárásokat. Te is csak ember vagy. Neked is lehet nehéz napod. Lehetsz beteg. Vagy csak kivennél egy szabadnapot. Mi van, ha néha nem csillog a lakás és kupi van?Néha megengedett. Megvárnak. Nem rohan sehová a mosnivaló, a porszívóznivaló sem válik kámforrá magától. Majd meglesz az. 
Biztos van még értékelhető, leírható dolog, amit ide biggyeszthetnék. Na de megyek, mert holnap is nap lesz. Újabb remények, napsütés és valószínűleg a kicsi még mindig fogzik majd, a középső még tuti beteg és lázas lesz, nagylánykám újabb figyelemre vágyik, edzésünk is lesz, a házimunka meg megvárt...
Ez van.
Szép, nyugodalmas, csendes, alvós éjszakát kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése